Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Grčke podržali proširenje EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Grčke podržali proširenje EU

Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Bugarske, Grčke i Rumunije u zajedničkoj izjavi u Njujorku podržali su proširenje Evropske unije i otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Snažno verujemo da je proširenje EU od zajedničke dobrobiti kako za EU uniju, tako i za države Zapadnog Balkana te predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet Evrope. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Za EU je od ključne važnosti osigurati napredak regiona na osnovi individualnih zasluga, kao i stroge, ali pravedne uslovljenosti", navodi se u zajedničkoj izjavi, saopštilo je danas hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da je zajednička izjava dogovorena na inicijativu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana na sastanku kvadrilaterale ministara spoljnih poslova Bugarske, Grčke, Hrvatske i Rumunije održanog u Njujorku.

Što se tiče podrške otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, u izjavi se navodi da će otvaranje pregovora "omogućiti dvema državama da se usredsrede na potrebne reforme, a EU da pažljivo prati napredak ispunjavanja zadatih kriterijuma".

To će, kako se dodaje, doprineti "reformskom zamahu celog regiona". U izjavi je izraženo uverenje da će novom sastavu Evropske komisije politika proširenja biti visoko na spisku prioriteta da bi se ubrzao napredak u narednih pet godina i da bi se osigurala jasna perspektiva budućnosti pristupnog procesa.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.