Migrante vraćaju u Grčku jer svima pise isti datum rođenja

Izvor: Press, 02.Mar.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migrante vraćaju u Grčku jer svima pise isti datum rođenja

Makedonska policija vraća veliki broj migranata u Grčku zbog netačnih podataka u vezi sa imenima i datumom rođenja, rekli su ti migranti Tanjugovom reporteru u Idomeniju, tvrdeći da su im te podatke unele grčke vlasti.
         Zbog toga povremeno blokiraju prugu sedeći na šinama i poručuju da ne mogu da se vrata odakle su došli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pošto za to nemaju ni snage ni novca.
Migranti iz Sirije i Iraka su prilično uznemireni, jer su kapaciteti kampa Idomeni popunjeni i sada ima oko 10.000 ljudi, a novi migranti stalno pristižu  autobusima ili pešice u grupama sa puno žena i male dece, noseći torbe i rančeve.
Redovi za dobijanje pomoći su sve duži, a na mnigim šatorima piše "Pozmite nam, hladno nam je".
Malobrojni uspevaju da uđu u Makedoniju. Pažnju je privukla petočlana porodica, jer je dečak nosio veštačku nogu svoga oca koji je prešao granicu na štakama, držeći u jednoj ruci papire, dok su njegova žena i  ostala deca nosili stvari.
Baš u tim trenucima je državna delegacije Slovačke, na čelu sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, obilazila granicu sa makedonske strane.
Migranti su uzvikivali "Otvorite granicu" i posmatrali šta se dešava sa druge strane bodljikave žice, očekujući da će se nešto desiti i da će nastaviti put ka Zapadnoj Evropi.
Student prava iz Sirije, 25. godišnji Husan, rekao je Tanjugu da je pre četiri dana došao u kamp Idomeni i da ne može da pređe makedonsku granicu i nastavi put ka Nemačkoj, jer u njegovim papirima piše da je rođen 1. januara, što ne odgovora podacima iz njegovog pasoša.
"Svi imaju isti datum rođenja i makedonska policija ne želi da na nas primi i  kažu - morate u Solun da rešite taj problem", rekao je on, navodeći da je problem napravila grčka, a ne makedonska policija.
Husan je rekao da stvarno ne zna zašto su svima uneti isti datumi rođenja i da taj problem imaju i migranti iz Iraka koji su, takođe, "zaglavljeni" u Idomeniju.
Nidan iz Sirije je rekla Tanjugu da je njen sin pre dva meseca prešao granicu kod Đevđelije bez ikakvih problema i da ne vidi u čemu je sada problem i zašto ne može da mu se pridruži u Berlinu.
"Naša dokumenta su regularna, oni nas ne žele, a u kampu su ljudi bolesni i umiru. Nekada kažu da je problem ime, a nekada da nije dobar datum rođenja, ali to nije naš problem pošto su nam te podatke napisali u Grčkoj. Gde je tu naša krivica?”, navela je ona.
Nidan je poručila da migranti nisu teroristi, već da beže od rata.
“Ovde morate po dva ili tri sata da stojite u redu da biste dobili jedan sendvič. Hvala UN na pomoći, mi ne krivimo njih, ali ovde smo 10 dana, a neki i više”, rekla je ona.
Iračanin Džozef je rekao Tanjugu da beže od ISIS-a i nada se se da će, kako kaže, nemačka kancelarka Angela Merkel rešiti problem na grčko-makedonskoj granici i otvoriti je za prolaz migranata.
On je rekao da ide u Nemačku sa članovima svoje porodica, koja ukupno broji 35 članova, a među kojima ima dosta male dece.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Istog su dana svi bili rođeni... i Grcima vraćeni u istom danu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2016

Makedonska policija vraća veliki broj migranata u Grčku zbog netačnih podataka u vezi sa imenima i datumom rođenja, rekli su ti migranti Tanjugovom reporteru u Idomeniju, tvrdeći da su im te podatke unele grčke vlasti...Zbog toga migranti povremeno blokiraju prugu sedeći na šinama i poručuju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.