Mediji: Obezbeđena većina u Sobranju za izmenu Ustava

Izvor: N1 televizija, 19.Okt.2018, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Obezbeđena većina u Sobranju za izmenu Ustava

U očekivanju nastavka sednice Sobranja na kojoj bi trebalo da se glasa o početku procedure za izmenu Ustava u skladu sa Dogovorom sa Grčkom, pojedini mediji objavili su da je vladajuća koalicija obezbedila dvotrećinsku većinu za donošenje odluke. Sednica Sobranja trebalo bi da počne u 21 sat, javila je TV Telma.

Izvor: N1

Istovremeno je poslanik opozicionog VMRO DPMNE Antonio Milošoski pozvao presednika Sobranja Taljata Džaferija da odmah zakaže glasanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o predlogu Vlade Makedonije za ustavne izmene i da "vidi da nema potrebnu većinu".

Nastavak sednice Sobranja koja je počela u ponedeljak o predlogu ustavnih izmena kojima bi se promenilo ime države, bio je zakazan za 15.00 sati, ali do 15.30 sednica još nije počela.

Oko zgrada Parlamenta i Vlade su pojačane mere bezbednosti, ali prisustvo policije nije previše primetno.

Po Poslovniku o radu Sobranja, postupak za promenu Ustava odvijao bi se u tri faze.

U prvoj parlament dvotrećinskom većinom treba da donese odluku o pristupanju promeni Ustava. U

drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Ukoliko predlog o ustavnim izmenama ne bude usvojen u Sobranju, može se očekivati raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SOBRANjE PRED ISTORIJSKOM ODLUKOM: Ustavna „viza“ dogovora sa Grčkom?

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2018

Prema potvrdama predstavnika vlasti, „uskoro bi trebalo da se glasa“ o predlogu Vlade premijera Zorana Zaeva – ustavnim izmenama, kojima se opoziciona VMRO-DPMNE izričito protivi smatrajući da je rezultatima referenduma dogovor potpisan u Prespi – mrtav SKOPLjEOD STALNOG...

Nastavak na Večernje novosti...

VMRO DPMNE optužuje vlast za pritisak na poslanike, Vlada demantuje

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2018

Opoziciona VMRO DPMNE optužila je večeras vlast u Makedoniji da je tokom dana u skupštini "žestoko ucenjivala, pretila i pravila pritiske" na poslanike koalicije oko te stranke da bi glasali za izmene Ustava, što je Vlada Makedonije odmah demantovala...Na konferenciji za novinare, nakon što je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.