Mediji: Izlaskom Grčke iz EU Rusija oslobađa Balkan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2015, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Izlaskom Grčke iz EU Rusija "oslobađa" Balkan?

Izlazak Grčke iz evrozone može dovesti do ozbiljnog širenja ruskog uticaja na Balkanu, piše Nikolas Buse, politički analitičar lista Frankfurter algemajne cajtung.

On je naveo da Grčka, napustivši evrozonu, može izaći i iz Šengenskog sporazuma i EU, što bi posejalo nepoverenje između evropskih zemalja i stavilo pod znak pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedinstvo evrozone i EU.

To je veliko breme za zajednicu koja se oslanja na partnerstvo, a moglo bi da strada i liderstvo Nemačke, ako bi nemačka vlada bila proglašena glavnim krivcem za neuspeh pregovora sa Grčkom, navodi se u tekstu, prenosi Sputnjik.

Prema mišljenju Busea, najozbiljnije posledice mogle bi biti strateške prirode.

Izlazeći iz evropske zajednice, ključna balkanska zemlja će tražiti nove partnere, a prvi kandidat će biti Rusija, nezavisno od toga ko bude na vlasti u Atini, kaže Buse.

U tom slučaju, smatra on, Rusija će imati direktan uticaj u Egejskom moru i dobiće mogućnost da „čitav Balkan oslobodi zapadnog uticaja“.

Zbližavanjem Grčke i Rusije problem bi imao i NATO, jer bi, zbog protivljenja Atine, Sjedinjene Američke Države mogle imati poteškoća sa učvršćivanjem snaga alijanse u Istočnoj Evropi, kaže Buse.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlazak Grčke iz evrozone može dovesti do širenja ruskog uticaja na Balkanu

Izvor: Capital.ba, 22.Feb.2015

BERLIN, Izlazak Grčke iz evrozone može dovesti do ozbiljnog širenja ruskog uticaja na Balkanu, smatra politički analitičar njemačkog lista „Frankfurter algemajne cajtung“ Nikolas Buse. Buse je naveo da Grčka, napustivši evrozonu, može izaći i iz Šengenskog sporazuma i EU, a to će posijati...

Nastavak na Capital.ba...

Grčka iz evrozone, Rusija na Balkan

Izvor: B92, 23.Feb.2015, 12:47

Grčka će se u slučaju izlaska iz evrozone neminovno približiti Rusiji, a to će otvoriti prostor za dodatno jačanje ruskog uticaja na Balkanu, piše nemački FAZ..."Ako Grci izađu iz monetarne unije, pod znakom pitanja će biti i njihovo članstvo u EU i Šengen zoni. Izlazak bilo koje članice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.