MUP: Makedonija potpuno zatvorila granicu za migrante

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Mar.2016, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP: Makedonija potpuno zatvorila granicu za migrante

Makedonija je "potpuno" zatvorila granicu za ilegalne migrante nakon što su Slovenija, Hrvatska i Srbija najavile nove i strožije restrikcije, odnosno pravila za ulazak migranata, u srijedu je objavila makednonska policija.

Hiljade izbjeglica i migranata zaglavljni su na grčkoj strani granice sa Makedonijom. Makedonija je do mada dozvoljavala manjim grupama Sirijaca i Iračana da prelaze granicu, ali je to sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u potpunosti obustavila nakon što su susjedne države na balkanskoj ruti pooštrile svoju politiku prihvata izbjeglica.

"U potpunosti smo zatvorili granicu", izjavio je za Reuters neimenovani policijski zvaničnik.

Prema makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ni jedan migrant nije ušao iz Grčke od utorka.

"Makednija će se ponašati u skladu sa odlukama koje su preuzele ostale države na balkanskoj ruti" rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova, referišući se na glavnu rutu preko koje je prošlo više od milion izbjeglica i migranata prema EU u proteklih godinu dana.

Slovenija, Hrvatska i Srbija u utorak su objavile da će preduzeti nove restriktivne mjere za ulazak migranata. Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što su lideri EU na summitu sa Turskom, objavili da je kraj masovnih ulazaka  u bogate evropske zemlje iz ratom zahvaćenih zona na Bliskom istoku.

Oko 1000 migranata ostaje zaglavljeno u izbjegličkom kampu u Makedoniji prema Srbiji, dok se na takozvanoj "ničijoj zemlji" između Srbije i Makedonije nalazi oko 400 zaglavljnih ljudi.

Oni odbijaju da se vrate u Makedoniju, a nije im dozvoljeno da uđu u Srbiju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Zatvorena "balkanska ruta" za migrante

Izvor: VOA, 09.Mar.2016

Makedonija danas zatvorila svoju granicu, dan pošto su Slovenija, Hrvatska i Srbija najavile nove i strožije restrikcije, odnosno pravila za ulazak migranata...Hiljade migranata iz Sirije i drugih zemalja trenutno su zaglavljene u Grčkoj, zaustavljene na svom putu ka Evropi, pošto je..Tim akcijama...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.