MMF ili dužničko ropstvo (1): Zelenaši, vladari sveta

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2015, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF ili dužničko ropstvo (1): Zelenaši, vladari sveta

Poštapalica "dužan k'o Grčka", kojom se narodi Balkana decenijama služe u opisivanju nevolje, ovih dana je postala surova stvarnost Grčke, ali i noćna mora EU! MMF je priterao Grčku uza zid, ili će igrati kako zelenaši zapovedaju ili će bankrotirati, ali to povlači i negativne konotacije za najveće kreditore, Nemačku i Francusku...

Srbi više od dve decenije jedva preživljavaju, a opet, nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se nije teže živelo! Vlada Srbije se obavezala prema MMF-u da će uvesti akcize na struju, kako bi se "smanjila potrošnja". Šef srpskih finansija Dušan Vujović je poručio kako je Vlada sa SB i MMF pripremila Srbiju za eventualni grčki scenario?!

- Pravili smo procene sa Svetskom bankom i MMF za slučaj da se takve stvari dogode, ali se drže u tajnosti - rekao je ministar Vujović i dodao da ne očekuju probleme. - Mada imamo više teškoća nego što smo planirali.

Američki ekonomista i profesor na Prinstonu Pol Krugman tvrdi da ukoliko bi Grci pristali na ucene, poverioci bi stekli moć da ponize svakoga ko se usprotivi štednji bez kraja, a masovna nezaposlenost bi važila kao "odgovoran" pristup problemima. Grčka može da napusti evrozonu, što bi joj kratkoročno nanelo veliku štetu, ali i otvorilo šansu za stvarni oporavak, što bi bila najbolja lekcija nadmenim evropskim elitama.

- Otkud sve ove ekonomske katastrofe širom Evrope? Zanimljivo je koliko su različiti uzroci svake od njih. Da, grčka vlada se prezadužila. Međutim, to ne važi za špansku vladu. Kriza u Španiji je posledica prezaduženosti u privatnom sektoru i pucanja balona na tržištu nekretnina. Zajedničko svim ovim zemljama je to što im je ulaskom u evrozonu navučena ekonomska ludačka košulja. Evropski zvaničnici su oduševljeni oporavkom Španije, koja je ispunila sve zahteve poverilaca i čija ekonomija opet raste i stvara radna mesta. Problem je u tome što uspeh na evropski način podrazumeva nezaposlenost u Španiji od 23 odsto i pad njenog BDP-a od sedam odsto u poslednjih sedam godina. Portugal je, takođe, poslušno primenio politiku štednje i šest odsto je siromašniji nego ranije - upozorava Krugman.

Dramatične posledice takozvanog kreditiranja MMF-a, upozoravaju mnogi svetski ekonomisti, vode u savremeno ropstvo.

- Osnovna uloga MMF-a je pljačkanje sveta u ime SAD! Kreditiranje država MMF-om i neoliberalne reforme, s jedne strane promoviše globalnu glad, siromaštvo i rat, a sa druge, favorizuju male grupe ultrabogatih familija pod velom stabilizacije globalnog finansijskog sistema - objašnjava svu perfidnost tehnokratskog sveta i MMF, novinar Ernest Volf u knjizi "Pljačkanje sveta - istorija i politika MMF-a", koju je napisao posle četiri decenije praćenja ove institucije.

- Posle Drugog svetskog rata Amerika je postala najjača ekonomska i vojna sila, ali proizvodili su više robe nego što su mogli da potroše i zato su morali da otvore nova tržišta. To je razlog što su 1944. godine sazvali konferenciju u Breton Vudsu, na kojoj su uspostavili globalni monetarni sistem stvoren za očuvanje sopstvenih interesa, koji je sve svetske valute fiksirao za američki dolar, dozvolivši Americi da celom svetskom tržištu nametne svoju robu i kapital. MMF ima 188 država-članica čije pravo glasa se boduje na osnovu učešća kapitala, pa je država sa najvećim udelom glasova od 16,75 odsto - SAD i zato vodi glavnu reč. Sve centralne banke sveta drže veliki deo svojih deviznih rezervi u dolarima. Tako ceo svet zavisi od američke valute, a jedina koja može da je štampa je - Amerika, i tako SAD kontroliše svetske finansijske tokove.

MMF je sestrinska organizacija Svetske banke, koja je odgovorna za finansiranje velikih investicionih projekata kao što su železnice, putne saobraćajnice, luke ili brane, a glavni zadatak MMF-a je da interveniše kada manje države zapadnu u finansijske teškoće i to tako što će ih kreditirati pod surovim zelenaškim uslovima.

- MMF je zalagaoničar koji na patnji svojih ulagača od njih pravi dužničke robove i poslušnike i tako se nenormalno i nemoralno bogati - kaže Volf, uz objašnjenje. - Najvažniji temelji ovih programa su liberalizacija, deregulacija i privatizacija. Liberalizacija uključuje ukidanje uvoznih ograničenja, a rezultat je takmičenje domaćih, uglavnom srednjih preduzeća sa velikim, moćnim transnacionalnim korporacijama. Tako su, na primer, mnoge afričke zemlje, koje su do "pomoći" MMF-a, same proizvodile hranu, u međuvremenu, postale zavisne od međunarodnih prehrambenih kompanija.

Ono što vidimo ovog trenutka su taktičke političke igre, ali one neće sprečiti, u dogledno vreme, da se desi najveći finansijski kolaps otkako je sveta, a šta će biti posle, to niko ne može da predvidi.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.