Kostić: Antimonompolska komisija prva lestvica koju moramo da prođemo

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: Antimonompolska komisija prva lestvica koju moramo da prođemo

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je danas da će šanse za kupovinu grčke državne kompanije za proizvodnju šećera "Helenik Šugar Industri" biti veće ukoliko ta Grupa prođe "prvu lestvicu u Srbiji".

U pitanju je odluka Komisija za zaštitu konkurencije Srbije, da li će, u tom slučaju, MK Grupa imati monopol na tržištu, i to je preduslov da bude odobrena ta koncentracija, kazao je Kostić za Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
MK grupa u Srbiji ima četiri šećerane - u Baču, Vrbasu, Pećincima i Kovačici i pitanje je kako bi kupovina fabrika u Crvenki i Žablju, koje su u vlasništvu "Helenik šugera" uticala na koncentraciju Grupe i odnose na domaćem tržištu.

MK grupa kojom rukovodi Kostić i bugarski "Liteks komerc" jedine su kompanije u drugom krugu nadmetanja za kupovinu 82,3 odsto šećerana "Helenik šugar".

- Šanse mogu biti veće ukoliko proceduralno prodjemo prvu lestvicu u Srbiji, a to je antimonopolska komisija jer su već počele neke dileme da li bi MK bio ili ne bi bio monopol - rekao je Kostić.

- U tom slučaju, ja uvek ponavljam ono što sam rekao i pre 10 godina kada je radilo još deset fabrika, da će u Srbiji ostati četiri šećerane, pre ili kasnije. Što pre treba da konsolidujemo i utvrdimo koje su to četiri fabrike i firme koje će biti dovoljno velike da se suprotstave ostalim multinacionalnim kompanijama koje će sigurno doći na ovo tržište, pogotovo kad budemo deo tržišta EU sa 500 miliona potrošača - rekao je Kostić.

Po ovom privredniku, "preživeće" jedino ona kompanija koja uspe da konsoliduje srpske šećerane i napravi dovoljno efikasnu mrežu da može da se suprotstavi tim kompanijama.

Kostić je istakao da nema zemlje u Evropskoj uniji koja ne subvencioniše proizvodnju šećerne repe.

- Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema subvencionisanu proizvodnju šećerne repe i zato imate velike oscilacije poljoprivrednog zemljišta pod šećernom repom i sve prepušteno tržištu - rekao je Kostić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.