Kocijas: Nadamose da će Makedonci podržati predlog promene imena u „Severna Makedonija“

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijas: Nadamose da će Makedonci podržati predlog promene imena u „Severna Makedonija“

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas kaže da je uveren da će preliminarni sporazum Skoplja i Atine o promeni imena Makedonije biti u potpunosti ratifikovan, uprkos protivljenjima u obe zemlje.


Kocijas je rekao da se nada i veruje da će Makedonci podržati predlog promene imena u „Severna Makedonija“ na referendumu 30. septembra.


Taj sporazum će, u slučaju primene, okončati višedecenijski bilateralni spor i olakšati prijem Makedonije u NATO i Evropsku uniju, navodi AP.


Kocijas je takođe rekao da će grčki poslanici ratifikovati sporazum pošto Sobranje izglasa ustavne promene neophodne za promenu imena, preneo je Tanjug.


Finalizacija procesa biće verovatno odložena za mesec dana i dogodiće se krajem januara, rekao je Kocijas posle razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

PENS I ZAEV U BELOJ KUĆI: Sporazum iz Prespe znači veću bezbednost za region i otvara Skoplju put u EU i NATO (VIDEO)

Izvor: Kurir, 21.Sep.2018

VAŠINGTON - Američki potpredsednik Majk Pens sastao se makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Beloj kući i preneo mu da SAD snažno podržavaju "istorijski sporazum" Skoplja i Atine o imenu Makedonije, koji će otvoriti put Skoplju u Evropsku uniju i NATO.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.