Infrastrukturno i energetsko povezivanje u srcu saradnje kvadrilaterale, podrška evropskom putu

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infrastrukturno i energetsko povezivanje u srcu saradnje kvadrilaterale, podrška evropskom putu

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je na današnjem sastanku Visoki savet za saradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije postigao nekoliko dogovora o važnim pitanjima za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje. Premijer Bugarske Bojko Borisov ističe veliki potencijal Dunava, Crnog i Egejskog mora za saradnju u budućnosti. Balkan nije drugorazredni region, poručio je grčki premijer Aleksis Cipras naglasivši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je proširenje EU na Zapadni Balkan ključni prioritet za rumunsko predsedavanje. Premijerka Rumunije Vjorika Dančilo založila se za veću vidljivost koraka koje Srbija preduzima na evropskom putu.
Aleksandar Vučić je zahvalio sagovornicima na poseti i prijateljskom odnosu prema Srbiji i dodao da su na današnjem sastanku kvadrilaterale postigli nekoliko dogovora o važnim temama za sve četiri zemlje.

Zaključio je da se četiri zemlje regiona nesumnjivo snažnije povezuju, i politički i ekonomski.
"Mi se politički, ali i ekonomski snažnije uvezujemo, viđamo i viđaćemo se", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji.
Uveren je da će Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evrointegracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana. To će, ističe, značiti i bolje infrastrukturno povezivanje u regionu.
"Razgovarali smo o predsedavanju EU, a sledeći predsedavajući je Rumunija. Još jednom velika zahvalnost Bugarskoj za predsedavanje EU, jer su uložili mnogo napora u poboljšanje pozicije čitavog Zapadnog Balkana, ali i Srbije", rekao je Vučić.
Zahvalio se i grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu na stalnoj podršci našoj zemlji.
Saobraćajno povezivanje  
Vučić je rekao da se na sastanku govorilo i o boljem saobraćajnom povezivanju i infrastrukturi, ali i o sportskim temama.
"Razgovarali smo o unapređenju saobraćajnih, infrastrukturnih odnosa. Značajno je da završimo i istočni i južni krak Koridora 10. Nadam se da ćemo za nekoliko meseci imati auto-put kroz celu zemlju od Grčke i Bugarske", rekao je Vučić.

Dodao je da su razmotrili izgradnju auto-puta preko Vršca do Temišvara, a da je rumunska strana već pokrenula fizibiliti studiju za taj projekat.
"Tako bi Beograd bio spojen auto-putem i sa Temišvarom, Sofijom, sa Solunom i Atinom", kaže Vučić.
Razgovaralo se, kaže, i o unapređenju železničke infrastrukture. Podsetio je da Srbija već ulaže 261 milion evra u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, a očekuje da se pronađe rešenje sa Skopljem o boljem železničkom povezivanju.
"Očekujemo da donesemo odluku za prugu do Vranja i do granice, očekujem da ćemo zajedno sa Skopljem pronaći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju", kaže Vučić.
Onda bi nam, dodaje predsednik, put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja.
"Razgovarali smo i o izgradnji električne trasne mreže između Rešice u Rumuniji i Pančeva, razgovarali smo kako da Srbija dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji to značajno lakše, i zamolio sam ih za pomoć", rekao je Vučić.
Kako kaže, od sagovornika je dobio podršku i očekuje da će se taj problem rešiti u budućem periodu. Najavio je da će sledeći sastanak kvadrilaterale biti održan u Rumuniji tokom predsedavanja EU, i to je ocenio kao veoma važno.
Dančilo: Povećati vidljivost koraka Srbije ka EU 
Premijerka Rumunije Vjorika Dančila istakla je da Rumunija podržava evropski put Srbije i pozvala je predsednika Vučića da poseti Bukurešt tokom rumunskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara.

Ukazala je da će to biti način da se poveća vidljivost koraka koje je preduzela Srbija na putu ka EU.
"Svi zajedno moramo da se uključimo u podršku Srbiji i da pružimo svu moguću tehničku podršku Srbiji da otvori preostala i zatvori sva poglavlja u pregovorima sa EU", navela je Dančilova.
Premijerka Rumunije je izrazila zadovoljstvo zbog organizovanja sastanka kvadrilaterale i navela je da je važan jer su se dotakli nekoliko važnih pitanja – saradnje među četiri zemlje, bilateralne ekonomske saradnje, saradnje u okviru kvadrilateralnog formata, ali i saradnje u oblasti energetike, infrastruktre, turizma, sporta. 
"Želimo bolju međusobnu povezanost između zemalja, da proširimo saradnju u regionu i unapredimo odnose među našim zemljama", kaže Dančila.
Ukazala je da je sa Vučićem razgovarala o saradnji dve zemlje u infrastrukturi, ali i o ekonomiji.
Podsetila je da Rumunija preuzima šestomesečno predsedavanje EU i da će izneti pregled zajedničkih tema koje mogu da stave na agendu.
"Rumunija želi da stavi poseban fokus na Zapadni Balkan. Sva podrška Srbiji. Podržavamo proces proširenja, to će biti prioritet na agendi i ključna oblast tokom predsedvanja", naglasila je Dančila.
Borisov: Spremni za povezivanje, veliki potencijal u budućnosti
Premijer Bugarske Bojko Borisov zahvalio je Aleksandru Vučiću na gostoprimstvu i mogućnosti da sa ostalim premijerima bude danas na zajedničkom sastanku u Beogradu, ističući da čvršće povezivanje nije upereno ni protiv koga, već da je usmereno na saradnju.

"Nema boljeg mesta u EU i naši sastanci su uvek u saglasnosti sa stavovima EU kada je reč o proširenju i ekonomskom regionu. Naše zemlje imaju veliki potencijal od Dunava, Crnog i Egejskog mora i ne treba da budemo potcenjene već da dalje razvijamo ove potencijale u budućnosti", rekao je Borisov.
Bugarski premijer je naglasio važnost daljeg razvoja infrastrukture navodeći primere auto-puta koji povezuje Srbiju i Bugarsku, železničku infrastrukturu sa Grčkom, koridor i izgradnju mostova preko Dunava ka Rumuniji.
"Kad je reč o problemima moramo da budemo ujedinjeni i kada je reč o zajedničkoj migracionoj politici i u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da zadrži ovu temu na agendi EU, kao i Solunsku agendu kada je reč o daljem proširenju i budućem članstvu Srbije. Mi smo kompatibilni sa svima koji žele povezivanje ali smo spremni i za zajedničke kandidature kao što je ova u fudbalu", rekao je Borisov.
Bugarski premijer je rekao da ta zemlja juče objavila tender za gasni konektor i gasno čvorište i najavio da će Bugarska nastaviti sa istraživanjima na tom polju.
Cipras: Balkan nije drugorazredni region 
Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da se Bugarska tokom predsedavanja Evropskoj uniji okrenula solunskoj agendi i vratila Balkan u fokus EU i da se nada da će to činiti i Rumunija.

"Proširenje i proces pristupanja Zapadnog Balkana EU su ključni prioriteti za rumunsko predsedavanje. Istakli smo značaj pristupanja Srbije EU. Evropska unija mora da donese pozitivne odluke za ljude na Balkanu, a ne da govori sa pozicije straha", istakao je Cipras.
Pred nama su značajni izazovi, kaže Cipras i dodaje da će poteškoće biti prevaziđene, a kada je reč o važnim pregovorima "želimo da prenesemo poruku optimizma".
Kako kaže Cipras, Balkan je oblast koja nije drugorazredni region.
Grčki premijer je rekao da zemlje na Balkanu moraju da sarađuju, ali i da moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama, da obezbede vladavinu prava i poštuju međunarodno pravo.
"Smatramo da Srbija ispunjava ove kriterijume, a da druge države moraju da prate ovaj put", rekao je Cipras.
Cipras je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na toplom gostoprimstvu i istakao da je kvadrilaterala kao inicijativa dala veliki polet tom regionu. 
Grčki premijer je rekao da su danas bili prisustni i minstri sporta i predsednici fudbalskih saveza i da je napravljen tim kojim će se lopta dodavati međusobno u 'kreativnoj utakmici' kako bi zajednički postigli uspeh i dali gol. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.