Hoće da uvedu obavezne punjače za električne automobile na javnim i privatnim zgradama

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2020, 09:02

Hoće da uvedu obavezne punjače za električne automobile na javnim i privatnim zgradama

Grčka ima plan...

Nacrtom zakona predviđeno je da sve nove zgrade u Grčkoj imaju u garažama određeni broj punjača za električna vozila.

Grčko Ministarstvo energetike i životne sredine podnelo je nacrt zakona kojim se investitori obavezuju na postavljanje punjača za električne automobile na parking mestima u garažama, kako u javnim, tako i u privatnim objektima. Između ostalog, nacrt zakona takođe predviđa da vlasnici punjača mogu prodati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << višak električne energije na tržištu.

Novi zakon je zasnovan na propisima Evropske unije, a odnosiće se na objekte kojima će građevinska dozvola biti izdata posle marta 2021. godine.

Predviđeno je da u stambene zgrade sa više od 10 parking mesta već tokom izgradnje budu postavljene posebne instalacije za punjače.

Nacrtom je takođe predviđeno da, ukoliko se radi o poslovno-stambenom objektu, bude ugrađen najmanje jedan punjač na 5 parking mesta.

U postojećim objektima, na kojima se obavljaju radovi na restauraciji, posebne instalacije neće biti obavezne ukoliko troškovi njihove ugradnje prelaze 7% ukupnih troškova obnove zgrade.

Vlasnici koji pune baterije u svojim automobilima u periodu kada je potrošnja struje niska zbog manjeg broja korisnika i manje potražnje, (na primer, tokom noći) mogu da prodaju višak električne energije na tržištu.

Nacrt zakona trenutno je na javnoj raspravi.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.