Hara svinjska kuga: Grci zabranili bugarsku svinjetinu

Izvor: Mondo, 27.Jul.2019, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hara svinjska kuga: Grci zabranili bugarsku svinjetinu

Svinjska kuga pojavila se u zemljama regiona, dok u Srbiji nije registrovana. Grčka je zabranila uvoz svinjetine iz Bugarske.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva rekla je poslanicima u bugarskom parlamentu u Sofiji da će na granici između Bugarske i Grčke biti pojačana kontrola kako bi se proverilo da li neko od putnika u Grčku unosi zabranjene mesne proizvode.

U Srbiji nema afričke KUGE SVINJA, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sigurni za sada

Vlastima Bugarske prijavljeno je više od 20 slučajeva zaraze na industrijskim farmama ili u domaćinstvima u severnom delu zemlje, što je dovelo do ubijanja najmanje 50.000 svinja u julu.

U Srbiji za sada nema svinjske kuge iako je u zemljama regiona ima. To je juče potvrdila direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Ona je rekla da su se novi slučajevi pojavili u Bugarskoj, kao i na farmi domaćih svinja u Slovačkoj.

Afrička svinjska groznica je visokozarazna bolest od koje mogu da obole domaće i divlje svinje, ali ne i ljudi. Smrt kod životinja može nastupiti veoma brzo.

Divlje svinje smatraju se glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gde se bolest pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima, navode oni.

Virus u mesu se navodno uništava zagrevanjem na temperaturi od 70 stepeni u trajanju od pola sata, dok se u krvi i serumu uništava pri delovanju temperature od 60 stepeni u trajanju od 30 minuta.

Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama.

Svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.