Haos kod banaka: Akcije tonu, moraju da oproste dugove?

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos kod banaka: Akcije tonu, moraju da oproste dugove?

Akcije grčkih banaka su oštro pale na Atinskoj berzi zbog strahovanja investitora da će banke morati da otpišu mnogobrojne loše kredite koji su rezultat krize.

Indeks akcija banaka je opao za 10 odsto. Banka "Pireus" je danas pretrpela gubitak od čak 27 odsto, pošto je objavljeno da je največa domaća banka, Nacionalna banka Grčke obećala da će narednih godina "agresivno smanjiti" loše kredite kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima i kod nje.

"Smanjenje" loših kredita može značiti otpisivanje sredstava i knjiženje gubitaka. U proseku, loše je više od 40 odsto svih kredita koje su dale grčke banke, jer primaoci tih kredita ne mogu da ih otplate.

Grčkim bankama je od 2010. godine bila potrebna finansijska pomoć iz zajmova koje je Grčka dobijala tokom krize. U ponedeljak je vlada ukinula ograničenja za podizanje novca iz banaka, uvedena još 2015. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vrednost deonica grčkih banaka opala na svega pet milijardi evra

Izvor: Beta, 04.Okt.2018, 13:02

Na svega pet milijardi evra je opala ukupna tržišna vrednost kapitala četiri najveće, "sistemske" grčke banke posle jučerašnje snažne rasprodaje njihovih deonica na Atinskoj berzi.Opšti indeks Atinske berze je zato u sredu pao na najniži nivo od pre 32 meseca, piše danas atinski list "Katimerini".Medjunarodna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.