Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han kritikovao predsednika Makedonije zbog poziva na bojkot

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je danas predsednika Makedonije Đorđa Ivanova jer je pozvao građane da bojkotuju nedeljni referenduma o sporazumu Makedonije s Grčkom o rešavanju spora oko naziva.

"Duboko sam uveren da je obaveza političkih lidera da podstiču građane da iskoriste priliku (da glasaju), a ne suprotno", rekao je Han u izjavi koju prenosi Frans pres.

Makedonci će u nedelju, 30. septembra, glasati na referendumu o prihvatanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sporazuma s Grčkom koji predviđa i promenu naziva njihove države u "Republika Severna Makedonija".

Prihvatanje tog sporazuma koji posle referenduma treba dao ozvaniči Sobranje Makedonije menjajući Ustav, a potom da sporazum ratifikuje Skupština Grčke, vodi ukidanju veta Grčke na približavanje Makedonije prijemu u NATO, a omogućava joj i da povede pregovore o prijemu u EU.

Ivanov je juče rekao da je "kao građanin doneo odluku da ne izađe na glasanje" i da je uveren da će i građani "takođe doneti tu mudru odluku".

On je referendum ocenio kao "istorijsko samoubistvo".

Han je danas razgovarao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, zamenikom premijera Bujarom Osmanijem i ministarkama pravde Makedonije i Albanije povodom pokretanja procesa "tehničkog skrininga" za Makedoniju i Albaniju pre početka pregovora o pristupanju EU.

"Ovo je proces koji će vam omogućiti da izvedete potrebne reforme da biste postali članovi EU. Transformacija će doneti promenu na bolje i doneti konkretne pogodnosti vašim građanima - mogućnosti za nova radna mesta, vladavinu prava i bolji životni standard", naveo je Han na Tviteru.

Takođe, dodao je da brzina pokretanja procesa govori o posvećenosti Evropske komisije pomaganju Skoplju i Tirani u reformskim procesima kao i da je reč o "snažnom signalu" kredibilnosti procesa proširenja EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Han kritikovao Ivanova zbog poziva na bojkot referenduma

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je predsednika Makedonije Đorđa Ivanova jer je pozvao građane da bojkotuju nedeljni referenduma o sporazumu Makedonije s Grčkom o rešavanju spora oko naziva..."Duboko sam uveren da je obaveza političkih lidera da podstiču građane da iskoriste...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.