Grčki mediji izveštavaju o proterivanju dvojice ruskih diplomata iz zemlje

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2018, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki mediji izveštavaju o proterivanju dvojice ruskih diplomata iz zemlje

Grčke vlasti saopštile su da su dvojica ruskih diplomata dobila status persone non grata, kao i da je još dvojici zabranjen ulazak u zemlju, prenosi list „Katimerini“.

Novine preciziraju da se mere odnose na "nezakonite radnje protiv nacionalne sigurnosti" i "služe kao odgovor na ilegalne radnje na grčkoj teritoriji, što predstavlja mešanje u unutrašnje poslove Grčke".

Među optužbama protiv diplomata su "pokušaji prikupljanja i širenja informacija, kao i podmićivanja državnih službenika".

„Inicijativa Atine nije slučajna, već je odgovor na koordinisanu akciju diplomata kako bi proširili ruski uticaj u Grčkoj, ali i uticali na odluku vlasti po pitanju dodeljivanja novog imena Makedonije“, navodi list i dodaje da se pre svega ova odluka odnosi na konkretne diplomate, a ne na odnos Grčke prema Rusiji.

Istovremeno, naglašeno je da Grčka želi da održi dobre odnose sa Rusijom, da promoviše prijateljstvo između dva naroda, saradnju vlada i civilnog društva. Međutim, prema izvorima, to se može učiniti samo na osnovu reciprociteta i uzajamnom poštovanju suvereniteta i nezavisnosti dve zemlje.

Atina je uvek bila naročito oprezna u grčko-ruskim odnosima, na primer u slučaju "Skripalj", kada Grčka nije sledila primere drugih zapadnih država koje su proterale ruske diplomate, podseća "Katimerini".



Publikacija tvrdi da je Rusija pokušala da interveniše u posebno osetljivim nacionalnim problemima i interesima Grčke na Balkanu, posebno u pogledu imena BJR Makedonije.

"Diplomatski izvori napominju da odluka Atine upućuje isključivo na radnje ove četvorice, a ne na sveukupni dobar odnos Grčke i Rusije", navodi se u članku.

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva će uzvratiti na protjerivanje diplomata

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2018

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će uzvratiti istom mjerom na odluku Grčke da protjera dvojicu ruskih diplomata, javila je agencija "Interfaks"...Grčki list "Katimerini" ranije je prenio da je Atina odlučila da protjera dvojicu ruskih diplomata i zabrani ulazak...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.