Grčke banke u Srbiji nastaviće redovno da posluju sa klijentima

Izvor: NTV.rs, 29.Jun.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčke banke u Srbiji nastaviće redovno da posluju sa klijentima

BEOGRAD – Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, kako danas tako i u budućem periodu, u uobičajenom radnom vremenu, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) povodom vesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj zbog, za sada, neuspešnih pregovora grčke vlade sa međunarodnim kreditorima.
NBS je istakla da su banke u Srbiji, u većinskom grčkom vlasništvu, likvidne i solventne što im omogućava da nesmetano >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << i bez eksterne pomoći uredno posluju i obezbede neophodan finansijski servis svojim klijentima.
„Ove banke u Srbiji su strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posledice i psihološke potrese“, porucila je NBS.
Spska centralna banka je ponovila da se sa stanovišta domaćeg zakonodavnog okvira banke grčkog porekla ni po čemu ne razlikuju od bilo koje druge banke koja posluje na srpskom bankarskom tržištu i depoziti u ovim bankama su pođednako bezbedni koliko i u svim ostalim bankama u Srbiji.
„NBS, takođe, ističe da ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima deponenata i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji“, porucila je centralna banka.
Mere koje NBS od danas primenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije vezane za grčku krizu, kako je ukazano u saopštenju, odnose se pre svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka sa matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno delovanje radi prečavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije.
„Ove mere ne sadrže nikakva ograničenja u odnosu na deponente i štediše ovih banaka, koji mogu i dalje slobodno da raspolažu svojim sredstvima u punom iznosu. Odluka NBS da privremeno uvede pomenute mere ima za cilj preventivno delovanje koje će obezbediti zaštitu deponenata i stabilnost bankarskog i finansijskog sistema u celini“, navedeno je u saopštenju NBS.
Tanjug 29 Jun 2015 16:37
Foto TANJUG/S. Gazdić, ilustracija
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.