Grčka povlači odredbu o lakšem otpuštanju radnika

Izvor: Blic, 25.Apr.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka povlači odredbu o lakšem otpuštanju radnika

Grčka vlada povukla je ključnu reformu tržišta rada iz novog zakona o štednji, nakon snažnog protivljenja stručnjaka i neslaganja u vladajućoj koaliciji. Grčki premijer Antonis Samaras (L) i ministar finansija Janis Sturnaras

Vlada u Atini je danas saopštila da povlači odredbu koja bi ograničila sudsku zaštitu ugovora o radu u javnom sektoru, a predlog će se u toku dana naći i pred skupštinom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Nacrt zakona najnovija je mera u okviru drakonskog programa štednje, na koji je Grčka pristala u zamenu za međunarodnu finansijsku pomoć.

Grčka se obavezala da će ove godine otpustiti najmanje 4.000 radnika javnog sektora, kao i još 11.000 iduće godine.

Međutim, uručivanje otkaza je do sada bilo komplikovano zbog dugotrajnih sudskih procedura koje su porektali radnici koji su često ostajali na svojim radnim mestima više godina dok njihov slučaj ne bude rešen.

Konzervativna vlada je predlagala da radnici sa ugovorima koji ulažu žalbe na otkaze ne mogu da ostanu na državnom platnom spisku duže od devet meseci.

Atinska asocijacija advokata je takav potez nazvala kršenjem ustava, a ministar pravde iz redova levice Antonis Rupakiotis odbio je da potpiše odredbu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.