Grčka je pred velikim izazovima. Prespanski sporazum jedan od njih

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grčka je pred velikim izazovima. Prespanski sporazum jedan od njih"

Bivši grčki premijer Kostas Karamanlis upozorava da se Grčka suočava sa velikim izazovima.

Suočava se sa izazovima poput pitanja migracija, nespremnosti EU da preuzme vodeću ulogu, nepredvidivosti američke politike, a u tom kontekstu posebno je označio Prespanski sporazum sa Severnom Makedonijom, prenosi grčki list Katimerini.

U godinama koje dolaze, rekao je Karamanlis, Grčka će se suočiti sa velikim izazovima koji će zahtevati usaglašenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politiku, odlučnost i hrabrost, a vlasti će morati da donose teške odluke i da ih sprovode dosledno i disciplinovano.

Što se tiče Prespanskog sporazuma Karamanlis je rekao da Grčka nije uspela na pravi način da iskoristi presedan koji je on postavio kada je 2008. godine blokirao ulazak Severne Makedonije u NATO.

"Mogli smo da tražimo mnogo više i postignemo mnogo više", rekao je on.

Karamanlis smatra da Severna Makedonija, ukoliko želi da postane deo EU, mora u potpunosti da poštuje norme evropskog ponašanja, da poštuje vrednosti i principe EU.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.