Grčka i Kipar podržavaju politiku Srbije

Izvor: RTS, 20.Jun.2009, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka i Kipar podržavaju politiku Srbije

Napore Srbije da reši pitanje viznog režima i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU kako bi mogla da istakne kandidaturu za prijem u članstvo Unije, podržavaju Grčka i Kipar, rekao premijer Cvetković u Atini. Dve zemlje neće priznati Kosovo.

Povodom otvaranja novog muzeja na Akropolju, premijer Srbije Mirko Cvetkovića poziv grčkog kolege Kostasa Karamanlisa,  boravi u poseti Atini.

Cvetković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izjavio Tanjugu da su premijer Grčke Kostas Karamanlis i predsednik Kipra Demitris Hristofijas izrazili punu podršku naporima Srbije da reši pitanje "belog šengena" i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, kako bi naša zemlja mogla da istakne kandidaturu za prijem u članstvo Unije.

Srpski premijer je rekao da je u razgovorima sa visokim zvaničnicima Grčke i Kipra izražen kontinuitet politike te dve zemlje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, koje su ponovo naglasile da neće priznati nezavisnost Kosova i da podržavaju politiku Srbije.

"Tokom susreta sa Karamanlisom razgovarali smo i o ekonomskim temama i dogovoreno je da se intenzivira rad na realizaciji Helenik plana za Balkan, koji će finansirati grčka vlada", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, Srbija će u julu raspisati tender za izvođače radova na deonici od oko 15 kilometara, na južnom delu Koridora 10, koji će se finansirati iz Helenik plana sa oko 87 miliona evra.

Premijer Srbije je rekao da će se o toj temi razgovarati i prilikom posete grčkog predsedednika Karolosa Papuljasa Beogradu, koja se očekuje 2. jula, gde će sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Cvetković u Atini predvodi delegaciju Srbije u kojoj su su i ministri spoljnih poslova i kulture, Vuk Jeremić i Nebojša Bradić.

Zvaničnici iz celog sveta na svečanosti

Velikoj svečanosti, koja se organizuje povodom otvaranja muzeja na Akropolju, prisustvuvuju i zvaničnici Evropske unije, Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) i drugih međunarodnih organizacija.

Svečanom otvaranju Novog muzeja na Akropolju prisustvuje niz visokih zvaničnika iz celog sveta. 

U njemu će se čuvati više od 4.000 predmeta, koji su nastali pre dva i po milenijuma, kada je sagrađen hram posvećen boginji ljubavi Atini.

Projekat muzeja uradio je čuveni švajcarski arhitekta Bernar Čumi.

"Svi mi ćemo biti ponosni na ovaj muzej", smatra grčki ministar kulture Andonis Samaras.

Grčki ministar kulture ovim povodom apelovao je na sve zemlje da vrate eksponate koji su vekovima odnošeni sa Partenona.

Atina posebno insistira na vraćanju statua, frizova i drugih antičkih predmeta koji se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu.

Iako je zbog toga već duže vreme pod pritiskom međunarodne javnosti, Vlada Velike Britanije uporno odbija da vrati te predmete, koje je engleski ambasador u Istanbulu, Lord Elgin, odneo krajem 18. i početkom 19. veka, u vreme kada je Grčka bila sastavni deo Otomanske imperije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.