Grčka: Ko kupi na plaži od crnca, kazna 300 evra!

Izvor: Press, 31.Jul.2013, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Ko kupi na plaži od crnca, kazna 300 evra!

Ovom listu se javio bračni par srpskih turista, koji je u Paraliji jedva izbegao plaćanje drakonske kazne za koju ne zna gotovo niko od naših ljudi. Njima je policija jedva oprostila "greh" jer je bilo jasno da su potpuno neobavešteni o novim propisima, pa su za 10 evra kupili jednu haljinu od crnca koji je obilazio plažu.
- Nismo ni primetili da je jedan od domaćih, grčkih kafedžija, pozvao policiju dok smo mi gledali haljinu i premišljali se da li da je kupimo. Policajci su stigli >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bukvalno za pet minuta, pod punom opremom. Nismo znali šta nas je snašlo. Crnca su priveli, a mi smo morali u policijsku stanicu da damo izjavu - rekla je Nada Milojević za Naše novine.
Srećom, proradilo je tradicionalno grčko-srpsko prijateljstvo, pa su Nadu i njenog supruga posle sat vremena "ribanja" ipak pustil bez posledica. Ali poručili su im da ubuduće paze šta rade jer je u toku velika akcija protiv sive ekonomije, a posebno crnaca koji su preplavili plaže i nude turistima sve i svašta.
- Službenik u policiji nam je jasno rekao da smo imali mnogo sreće što nam opraštaju kaznu. A ona nije mala, čak 300 evra. Pitanje je da li bismo uopšte imali da je platimo, s obzirom da mos bili na kraju letovanja i da nam je sotalo malo novca - rekla je Nada.
Direktor Jute Aleksandar Seničić potvrdio je postojanje novih pravila.
- Ova praksa još nije zaživela na grčkim ostrvima. drakonske kazne za sada se primenjuju samo na Halkidikiju i u letovalištima oko Olimpa, ali je samo pitanje vremena kada će se proširiti na celu Grčku - rekao je Seničić za Naše novine.
grčka već neko vrme vodi oštru borbu protiuv švercera iz Afrike i Indije, ali novina je što ceh za kupovinu robe sumnjivog porekla plaćaju turisti.
Privredna komora PPireja i Udruženje hotelijera od početka sezone dele flajere na kojima na sedam jezika piše: "Dužni smo da vas obavestimo da je ilegalna kupovina od mputujućih preprodavaca protivzakonita. Kupci takvih proizvoda biće krivično gonjeni i novčano kažnjavani."

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.