Grčka: Glasanje o poverenju vladi u sredu, debata danas

Izvor: B92, 15.Jan.2019, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Glasanje o poverenju vladi u sredu, debata danas

Grčki parlament započeće raspravu o poverenju vladi posle izlaska koalicionog partnera zbog neslaganja u vezi sa sporazumom o rešenju spora oko imena MKD.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa će, kako se očekuje, preživeti glasanje koje je će biti održano u sredu uveče.

Sve je počelo ostavkom ministra odbrane Panosa Kamenosa, lidera partije Nezavisni Grci (ANEL), posle čega je Cipras ostao bez većine u parlamentu.

Kamenos je juče podneo ostavku nezadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije.

Agencija Rojters napominje da Siriza ima 145 od 300 mesta u parlamentu i podršku jednog nezavisnog poslanika, tako da joj je potrebno još najmanje pet glasova.

Ministarka turizma Elena Kuntura i još jedan poslanik ANEL rekli su ranije danas da će podržati Ciprasa, a Kamenos ih je isključio iz stranke.

Još dva poslanika ANEL su najavila podršku Ciprasu.

Cipras je izrazio rešenost da ide do kraja u sprovo đenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se severni sused nije povukao, tako se ni Grčka neće povući.

Cipras je na konferenciji posvećenoj Prespanskom sporazumu još jednom čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu i rekao da se ovim sporazumom Grčka oslobodila nacionalizma i kvazipatriotizma, a da je isto bilo učinjeno i sa druge strane granice, prenosi skopska TV Sitel.

On je iskoristio priliku i da uputi poruku Grcima da se neće povući.

"Želim da prenesem jednu poruku grčkim gra đanima, posebno svakom grčkom gra đaninu koji slobodno razmišlja, nezavisno od svojih političkih ube đenje. Kao što se oni nisu povukli, nećemo ni mi", rekao je Cipras.

"Fajnenšel tajms" je objavio da je povlačenje iz vlade male desničarske nacionalističke stranke Nezavisnih Grka očekivano nakon što je lider te stranke Kamenos izjavio da se protivi sporazumu sa Makedonijom.

Odluka Kamenosa da napusti četvorogodišnju koaliciju sa Ciprasom usledila je nakon što je parlament u Skoplju u petak izglasalo ustavne promene koje su preimenovale zemlju u Severnu Makedoniju i otvorile put za priključenju NATO i EU.

Od sticanja nezavisnosti Makedonije u 1991. godini Grčka je blokirala zemlju na me đunarodnom nivou, tvrdeći da njeno ime pretpostavlja teritorijalne pretenzije ka susednoj grčkoj pokrajini Makedoniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.