Grci traže od Vrhovnog suda da poništi sporazum s Makedonijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2018, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci traže od Vrhovnog suda da poništi sporazum s Makedonijom

Grčki protivnici sporazuma po kojem bi susedna Makedonija trebalo da promeni naziv u "Severna Makedonija", a Grčka da okonča svoje protivljenje pridruživanju te zemlje NATO-u i EU, podneli su tužbu Vrhovnom sudu, tražećii da sporazum proglasi za neustavan.

Grupa organizacija je objavila u četvrtak da je pozvala Vrhovni sud da poništi sporazum koji nazivaju "noćnom morom".

Grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tvrdi da je preliminarni sporazum o kojem su pregovarali premijeri dveju zemalja, trebalo da grčki parlament ratifikuje ;pre no što su ga potpisali ministri inostranih poslova.

Oni takođe tvrde da bi sporazum mogao da dovede do promena grčkih severnih granica, da nanosi "nepopravljivu štetu grčkoj naciji" i da treba da mu prethodi referendum.

Nacionalisti se u obe zemlje suprotstavljaju sporazumu, tvrdeći da on previše daje drugoj strani.

Po anketi 62 odsto Grka protv sporazuma s Makedonijom

Protiv sporazuma s Makedonijom je 62 odsto Grka, po anketi agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Puls", objavili su u četvrtak uveče grčki mediji.Od ta 62 odsto onih koji imaju negativno mišljenje o sporazumu Grčke s Makedonijom o rešavanju spora oko njenog naziva, 48 je reklo da ima "definitivno negativan" stav, a 14 odsto da ima "verovatno negativan"stav. "Svakako pozitivan" stav ima 15 odsto ispitanika, a "donekle pozitivan" 12 odsto.

Glasači vladajuće stranke Siriza su podeljeni u stavu prema sporazumu - samo 51 odsto ima pozitivan stav ; ;dok glasači opozicione Nove demokratije skoro u celini imaju negativan stav (86 dosto).

Ta anketa je pokazala i da po opredeljenju glasača, Nova demokratija ima 12,5 odsto prednosti pred Sirizom.

Na izborima bi Nova demokratija dobila 34 odsto glasova, a Siriza 21,5 odsto. Slede neofašistička "Zlatna zora" i "Pokret za promene" (bivši socijalisti) sa po 7,5 odsto, a Komunistička partija Grčke je neznatno oslabila na šest odsto podrške. Van Parlamenta bi sa svega 1,5 odsto glasova ostala mala nacionalistička stranka desnice "Nezavisni Grci" koja je sada u vladajućoj koaliciji.

Nova demokratija je povećala podršku glasača sa 32 na 34 odsto u odnosu na prethodnu anketu polovinom maja, a Siriza stagnira na 21,5 odsto.

Prognozirajući ishod potencijalnih izbora, 58 ispitanika predviđa pobedu Nove demokratije, a samo 23 odsto pobedu Sirize.

Na pitanje o tome kada će biti opšti izbori, 51 odsto ispitanika smatra da će biti 2019. godine, a 38 odsto ih predviđa već ove godine.

Nedavni sporazum Grčke i Evrogrupe o okončanju trećeg paketa pomoći, ali uz nove mere štednje u Grčkoj, 49 odsto anketiranh je ocenilo negativno, a 37 odsto pozitivno.

Ukupno je 63 odsto ispitanika je izjavilo da stvari u Grčkoj poslednjih šest meseci idu u pogrešnom pravcu, a 28 odsto da idu u pravom smeru.
Pogledaj vesti o: NATO,   Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.