Grci sprečili atentat na Zaeva

Izvor: B92, 20.Sep.2021, 19:23

Grci sprečili atentat na Zaeva

Grčka vlada i tajne službe sprečile su pokušaj atentata na premijera Zorana Zaeva, nekoliko meseci nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, pišu mediji.

Grčka vlada i tajne službe sprečile su pokušaj atentata na premijera Zorana Zaeva, nekoliko meseci nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma u ​​leto 2018. godine, a pre nego što je parlament izglasao promenu ustava sa 80 glasova, prenosi grčki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portal „Vardini, a prenosi "24.mk".

Prema informacijama iz grčkih medija, tajne službe u Grčkoj obavestile su tadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa da postoji intenzivna mobilizacija protiv Zaeva u Makedoniji. Istovremeno, američke službe su mislile da će "snage koje imaju interes da ne potpišu sporazum pokušati da spreče promenu ustava Makedonije od strane parlamenta", ali nisu znale dubinu tog otpora. Ubrzo nakon toga, ruske diplomate su proterane iz Atine.

Ovo je u "Sandej tunajt" objavio izvor blizak tadašnjem Ministarstvu spoljnih poslova. Izvor je istovremeno bio i nezvanična veza sa tajnim službama i Ministarstvom odbrane, koji su odigralu značajnu ulogu u čitavom slučaju, prenose grčki mediji.

Izvor, koji je preneo informacije u "Sandej tunajt", rekao je da je od trenutka izglasavanja promene ustava došlo do tajnih konsultacija između SAD, progonjenog i optuženog Gruevskog i ambasade jake zemlje, gde je jasno rečeno da su oni odgovorni za svaku "nesreću" Zaeva.

Ali i danas je zaštita Zorana Zaeva pokazatelj straha od skopskog lidera, koji se seća sudbine Gligorova, koji je čudom preživeo atentat 1995. godine, tvrdi portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grci sprečili atentat na Zaeva 2018.?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021

Grčka obaveštajna služba sprečila je pokušaj atentata na premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva 2018. godine, pišu grčki mediji, a prenosi makedonska Republika na engleskom jeziku...Kako navodi list, a pozivajući se na nepotvrđene informacije, zaveru su planirali pripadnici makedonske zajednice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.