Izvor: Radio 021, 08.Jul.2020, 08:02

Grci i Francuzi najnekulturniji vozači u EU

Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture u odnosu na vozače drugih država Starog kontinenta. Uvredljivim i pogrdnim rečima tokom vožnje posebno su skloni Francuzi i Grci, podaci su Eurostata.

U Francuskoj i Grčkoj 70 odsto anketiranih vozača priznalo je da psuje drugeučesnike u saobraćaju tokom vožnje, što je znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << više od proseka koji iznosi 55 odsto, piše "Euronews".

Grci su među Evropljanima koji najčešće koriste sirenu - zvučno upozorenje. Osim njih, to najčešće čine Španci i Italijani koji se zajedno s Poljacima neretko zaustave i izađu iz svojih vozila da bi se sukobili s drugim vozačima.

Španski vozači su među onima koji su skloni da pogrešno pretiču druga vozila na autoputu. To učestalo rade i vozači u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Ono što je zajedničko svim vozačima u Evropi jeste da većina njih smatra da su dobri vozači. Upitani da navedu reč kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 odsto je upotrebilo pojam "budnost", a 76 odsto je istaklo "smirenost". Samo tri odsto je upotrebilo pridev "agresivno", a jedan odsto "neodgovorno".

Zato većina ispitanika, njih 83 odsto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozača. Njih 45 odsto je upotrebilo pojam "neodgovornost" za druge vozače. Osim toga, često su navodili pojmove "stresno", "agresivno" i "opasno".

Prema podacima Eurostata, u poslednjih deset godina za trećinu se smanjio broj poginulih osoba u saobraćaju. U 2018. godini u saobraćajnim nesrećama je poginulo skoro 23.340 osoba, a deset godina ranije taj broj je iznosio 37.000. U proseku, 52 osobe poginu u saobraćajnoj nesreći na milion stanovnika Evropske unije.

Pokazalo se da su irske saobraćajnice najsigurnije gde pogine 29 osoba na milion stanovnika. Ovu zemlju po sigurnosti u saobraćaju slede Danska i Švedska.

Saobraćajnice su najopasnije na istoku Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji gde pogine 96 osoba na milion stanovnika.

Autor: Index.hr, Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.