Evropski javni servisi teško dolaze do nove publike online

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Okt.2019, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski javni servisi teško dolaze do nove publike online

Ipak, javne servise u ovim zemljama uglavnom prati starija, obrazovana publika različitih političkih opredeljenja dok teže dolaze do nove publike preko interneta, do mlađih generacija i do osoba sa nižim formalnim obrazovanjem. Ovim rizikuju da u budućnosti postanu nevažni za veći deo javnosti, navodi se u novom izveštaju koji je objavio Reuters institut za studije novinarstva uz podršku finskog javnog servisa YLE.

Izveštaj koji je rađen na osnovu ovogodišnjeg Reuters-ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Izveštaja za digitalne vesti naglašava kako uprkos prelasku na digitalne platforme javni servisi u evropskim zemljama i dalje u velikoj meri zavise od offline kanala. Javni servisi teško dolaze do nove publike preko online platformi jer njihove vesti na internetu većinom prate oni koji već gledaju i slušaju njihove televizijske i radijske programe. Od osam javnih servisa, jedino BBC ima za deset posto veći doseg publike preko različitih online platformi u odnosu na emitovan program, dok u većini drugih analiziranih javnih servisa dodatni doseg publike preko interneta je 5 posto ili manje.

Pored toga, u izveštaju se navodi da javne servise većinom prati starija publika i osobe s višim formalnim obrazovanjem, dok mlađe osobe i one s nižim formalnim obrazovanjem više koriste Facebook i YouTube kao izvore vesti.

Izveštaj takođe pokazuje da publika više veruje javnim servisima nego privatnim medijima i da su javni servisi relativno uspešni u osvajanju politički raznolike publike. Autori, ipak, ukazuju da oni koji podržavaju političku desnicu i imaju populističke stavove manje veruju javnim servisima.

Autori izveštaja upozoravaju da zbog kontinuiranog pada televizije i radija kao izvora vesti, javni servisi moraju da dođu do nove publike online koristeći pretraživače, aplikacije za razmenu poruka, društvene mreže, pa i glasovne asistente.

Izvor: media.ba
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.