Evrointegracije i saobraćajna infrastruktura u srcu saradnje kvadrilaterale

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrointegracije i saobraćajna infrastruktura u srcu saradnje kvadrilaterale

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je na današnjem sastanku Visoki savet za saradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije postignuto nekoliko dogovora o važnim pitanjima. Rumunska premijerka Vjorika Danćilo založila se za veću vidljivost koraka koje Srbije preduzima na evropskom putu.
Aleksandar Vučić se, na pres-konferenciji, zahvalio svojim sagovornicima na poseti i prijateljskom odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prema Srbiji i dodao da su su postigli nekoliko važnih stvari i dogovora o važnim temama za sve četiri zemlje.
 
"Razgovarali smo o predsedavanju EU, a sledeći predsedavajući je Rumunija. Još jednom velika zahvalnost Bugarskoj za predsedavanje EU, jer su uložili mnogo napora u poboljšanje pozicije čitavog Zapadnog Balkana, ali i Srbije", rekao je Vučić.
Uveren je da će i Rumunija veliku pažnju posvetiti nastavku evrointegracija Srbije i regiona Zapadnog Balkana. To će, ističe, značiti i bolje infrastrukturno povezivanje u regionu.
Zahvalio se i grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu na stalnoj podršci našoj zemlji.
Vučić je rekao da se na sastanku govorilo i o boljem saobraćajnom povezivanju i infrastrukturi, ali i o sportskim temama.
"Razgovarali smo o unapređenju saobraćajnih, infrastrukturnih odnosa. Značajno je da završimo i istočni i južni krak Koridora 10. Nadam se da ćemo za nekoliko meseci imati auto-put kroz celu zemlju od Grčke i Bugarske", rekao je Vučić.
Dodao je da je važno pitanje izgradnja auto-puta preko Vršca do Temišvara, a da je rumunska strana već pokrenula fizibiliti studiju za taj projekat.
"Tako bi Beograd bio spojen auto-putem i sa Temišvarom, Sofijom, sa Solunom i Atinom", kaže Vučić.
Razgovaralo se, kaže, i o unapređenju železničke infrastruke. Srbija već ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, a očekuje se da se pronađe rešenje sa Skopljem o boljem železničkom povezivanju.
Očekujem da ćemo naći "dovoljno novca i računa" da uđemo u tu investiciju, kaže Vučić.
"Razgovarali smo i o izgradnji električne trasne mreže između Rešice u Rumuniji i Pančeva, razgovarali smo kako da Srbija dođe do gasa i zamolio ih za pomoć i dobio nadu da ćemo taj problem da rešimo", rekao je Vučić.
Danćilo: Povećati vidljivost koraka Srbije ka EU 
Premijerka Rumunije Vjorika Danćilo istakla je da Rumunija podržava evropski put Srbije i pozvala je predsednika Vučića da poseti Buvekurešt tokom rumunskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara.
Ukazala je da će to biti način da se poveća vidljivost koraka koje je preduzela Srbija na putu ka EU.
"Svi zajedno moramo da se uključimo u podršku Srbiji i da pružimo svu moguću tehničku podršku Srbiji da otvori preostala i zatvori sva poglavlja u pregovorima sa EU", navela je Danćilova.
Istakla je da je na današnjem sastanku bilo reči o saradnji među zemljama, ekonomiji, infrastrukuri, turizmu i sportu.
"Želimo bolju međusobnu povezanost između zemalja, da proširimo saradnju u regionu i unapredimo odnose među našim zemljama", kaže Danćilova.
Uskoro opširnije...
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREDSEDNIK POSLE KVADRILATERALE: Rumunija će posvetiti veliku pažnju nastavku evropskih integracija Srbije

Izvor: Večernje novosti, 22.Dec.2018

Vučić je, na konferenciji za štampu posle kvadrilaterale sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, konstatovao da se četiri zemlje regiona nesumnjivo znažnije povezuju i politički i ekonomski Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Rumunija,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.