Eksperti kažu da je okrivljujuća presuda ministru značajan događaj u Grčkoj

Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti kažu da je okrivljujuća presuda ministru značajan događaj u Grčkoj

Analitičari su pozdravili kazne koje je sud izrekao protiv Akisa Cohacopulosa i 16 drugih optuženih u istom slučaju i pozvali su na nastavak istraživanja slučajeva korupcije u Grčkoj.

16/10/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 16.10.2013.

Dvadesetogodišnja zatvorska kazna bivšem ministru odbrane Akisu Cohacopulosu, koju je izrekao sud u Atini, jasan je signal da Grčka preduzima odlučne korake za okončanje korupcije, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << eksperti.

„Bez obzira na koliko se visokom položaju nalazili, zvaničnici više ne mogu da se osećaju zaštićeno kada prekrše zakon“, rekao je Antonis Klapsis, šef istraživanja Instituta za demokratiju Konstandinos Karamanlis u Atini, u izjavi za SETimes.

Klapsis kaže da je takva kazna jasan znak da je grčka vlada zaista posvećena borbi protiv korupcije. „To je prvi put posle puno godina da je bivši ministar krivično gonjen zato što je primio novac ispod stola“, rekao je on.

Sud je izrekao okrivljujuću presudu Cohacopulosu zbog pranja novca -- procenjuje se da se radi o sumi do milijardu evra -- i osmišljavanja plana krađe iz vojnih ugovora tokom njegovog mandata u periodu između 1996. i 2001. godine. Takođe je bio optužen za prihvatanje mita za dodelu ugovora, ali su te optužbe za mito zastarele.

Sud je naredio da se zapleni Cohacopulosova kuća i odredio je novčanu kaznu od 520.000 evra.

Šesnaest od 18 osoba optuženih u istom slučaju, uključujući Cohacopulosovu suprugu i ćerku, takođe je proglašeno krivim i izrečene su im zatvorske kazne u trajanju od šest do 16 godina.

Cohacopulos je ostao pri tome da je nevin, uprkos štetnom svedočenju njegovog rođaka, optuženog Nikosa Zigrasa, i optužuje vladu da je njen žrtveni jarac u finansijskoj krizi.

„Cohacopulos nije žrtveni jarac, jer je odgovoran za ono što je radio“, rekao je zaSETimes Jorgos Cogopulos, naučni saradnik Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku.

Ali, mada vlada treba da pokaže da je spremna da kazni ljude odgovorne za takve zloupotrebe, to nije dovoljno, rekao je Cogopulos.

Neki Grci su rekli da su politički lideri zemlje i elita uglavnom izbegli odricanja tokom ekonomske krize.

„Sudije su morale da budu posmatrane kao stroge i javno mnjenje je sa svih strana bilo protiv Cohacopulosa„“, rekao je Janis Mikaletos, analitičar sa Instituta za bezbednosne i odbrambene analize, u izjavi za SETimes.

Mikaletos je pozvao tužioce da nastave da istražuju slučajeve prevara u koje su umešani zvaničnici.

„Korupcija u Grčkoj je, čini se, sistematska, i plašim se da će korumpirani javni zvaničnici samo postati oprezniji. [Slučaj] Cohacopulos zapravo neće promeniti njihov stav, jer sistem funkcioniše uz iste manjkavosti koje ga čine pogodnim za korumpirane prakse“, rekao je Mikaletos.

Tužioci kažu da su Cohacopulosa uništile arogancija i pohlepa, opisujući nivo korupcije u ovom slučaju kao toliki da je zapanjio čak i one naviknute na istraživanje takvih slučajeva.

„Uzeo je toliko mita da čak ni on ne zna koliko“, rekla je sudu tužiteljka Jeorgija Adeilini.

Tanasi Antoniju, 84, penzionisani krojač čija je penzija više puta smanjena u sklopu mera štednje koje su tražili međunarodni kreditori, kaže da Grci, koji su već dugo uvereni da su politički lideri iznad zakona, ne saosećaju sa Cohacopulosom.

„Taj nadmeni čovek!“ rekao je on za SETimes. „Treba da ga je sramota. Sav taj novac. Treba da bude kažnjen i uopšte mi ga nije žao.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.