Dogovor Makedonije i Grčke biće potpisan u nedelju u Prespi

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2018, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Makedonije i Grčke biće potpisan u nedelju u Prespi

Konačni dogovor za rešavanje makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije i o strateškom partnerstvu dve zemlje biće potpisan u nedelju, 17. juna, u pograničnom regionu Prespa.

Kako je najavila makedonska vlada, dogovor će potpisati minsitri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, u priusustvu premijera dve zemlje Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Planirano je da  taj dogadaj ima dva dela, odnosno da šefovi diplomatija dogovor kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se rešava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonija potpišu u grčkom delu Prespe, a da nakon toga zajednički ručak bude na makedonskoj strani.

Tačna lokacija i satnica potpsivanja i aktovnosti koji će pratiti taj događaj, prema portparolu Vlade Makedonije Miletu Bošnjakovskom, biće obvjavljeni sutra posle 18.00.

Bošnjakovski je na brifingu rekao da će od sutra biti zabranjen pristup za civilna vozila regionu Prespe, zbog najava demontracija na tom području oko Prespanskog jezera.

Grčka opozicija je za nedelju najavila protste u grčkom delu Prespe, a najveća makedonska opoziciona partija VMRO  DPMNE najavila je da će u nedelju organizovati protestni marš u Bitolju, udaljenom četrdesetak kilometara.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Prema Zaevu, tim rešenjem spora oko naziva, Makedonija se "izvlači iz izolacije i jača se makedonski identitet".

Dogovor dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Predlog rešenja o sporu oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

U grčkom parlamentu sinoć je počela rasprava o predlogu za izglasavanje nepoverenja Ciprasovoj vladi, koji je opoziciona Nova demokratija podnela zbog sporazuma sa makedonskim vlastima, koja može da traje  ;do sutra u ponoć.

Dok se Cipras suočio s direktnim izazovom za opstanak svoje koalicione vlade, Zaev ima problema pošto je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao da neće potpisati sporazum ako ga Sobranje odobri.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.