Demonstranti pokušali da uđu u grčki parlament, uhapšen poslanik Zlatne zore

Izvor: RTS, 15.Jun.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti pokušali da uđu u grčki parlament, uhapšen poslanik Zlatne zore

U Atini se dogodio manji incident kada su učesnici protesta u Atini pokušali da uđu u grčki parlament, u kojem je u toku rasprava o poverenju vladi. Tokom rasprave, poslanik Zlatne zore pozivao na vojni puč, nakon čega je uhapšen.
Sednica o poverenju zakazana je na zahtev opozicije, a zbog dogovora o imenu Makedonije, koji su pre nekoliko dana postigli grčki i makedonski premijer, Aleksis Cipras >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Zoran Zaev.

Policija je uspela da spreči pojedine učesnike koji su nosili zaštitne motociklističke kacige kada su pokušali da uđu u parlament, prenosi ANA.
Pojedini demonstranti ostali su na ulaznim stepenicama u parlament, a drugi su ispred Spomenika neznanom junaku, koji se nalazi ispred te institucije, mahali zastavama Grčke.
Portal Katimerini prenosi da učesnici protesta ispred parlamenta uzvikuju slogane kojima optužuju Vladu za izdajničko ponašanje, kao i da je broj učesnika daleko manji nego na protestima koji su ranije ove godine organizovani istim povodom.
U grčkom parlamentu poslanici već drugi dan raspravljaju o poverenju Vladi zbog postignutog sporazuma, a poslanici bi u subotu trebalo da glasaju.
Uhapšen poslanik Zlatne zore, pozivao na vojni puč
Poslanik grčke ultradesničarske Zlatne zore Konstantinos Barbarusis uhapšen je nakon što je pozivao na vojni puč tokom debate u parlamentu o poverenju vladi.
Kako se navodi, njegovo hapšenje naredilo je državno Tužilaštvo zbog govora koji je održao tokom drugog dana skupštinske rasprave, prenosi Rojters.
"Počelo je rasparčavanje Grčke. Kako političko rukovodstvo zemlje ne donosi zakone u interesu nacije, već iz sopstvenih interesa, pozivam vojno rukovodstvo zemlje da poštuje svoju zakletvu i uhapsi premijera Aleksisa Ciprasa, ministra odbrane Panosa Kamenosandua i predsednika Grčke Prokopis Pavlopulosa, kako bi se izbegla ova izdaja", rekao je Barbarusis.
Zlatna zora je osudila ove Barbarusine komentare i izbacila ga iz stranke, ali toj stranci je zabranjeno da učestvuje u daljoj debati.
Kako je saopštilo Tužilaštvo, pravosudnim organima ne treba dozvola parlamenta da ukine poslanički imunitet.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

CIPRAS POD PRITISKOM Grčki parlament glasa o NEPOVERENJU VLADI zbog dogovora sa Makedonijom

Izvor: Blic, 16.Jun.2018, 12:41

Grčki premijer Aleksis Cipras suočiće se danas s glasanjem o poverenju vlade zbog sporazuma koji postigao sa Zoranom Zaevim oko imena Makedonije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.