Deklaracija o strateškom partnerstvu kao kruna srpsko-grčkih odnosa

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija o strateškom partnerstvu kao kruna srpsko-grčkih odnosa

Tokom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Atini biće potpisana Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da će Deklaracija na neki način predstavljati krunu srpsko-grčkih odnosa koji su "tradicinalno prijateljski i bratski". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da sve aktivnosti na relaciji Beograd-Atina proteklih godina pokazuju da je nivo bilateralnih odnosa visok.

Šef srpske diplomatije podseća da Deklaracija o strateškom partnerstvu predstavlja najviši nivo političkih odnosa između dve zemlje.
"Mi imamo sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose, treba da unapredimo ekonomske odnose, treba da napravimo dogovore koji će omogućiti da to prijateljstvo između naša dva naroda rezultira i visokim stepenom saradnje u svim oblastima", ukazuje Dačić.
Dačić ističe da je za Srbiju izuzetno važan stav Grčke o Kosovu i napominje da su i predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Kirijakos Micotakis potvrdili da se taj stav neće menjati.
"Formiraćemo i trilateralu sa Kiprom, što će još više osnažiti naše stavove, zato što Kipar tradicionalno ima veoma čvrste stavove protiv jedostranih akata vezanih za teritorijalni integritet", najavljuje šef srpske diplomatije.
Jedna od važnih tema tokom razgovora sa grčkim zvaničnicima biće i migrantska kriza. Dačić kaže da je to problem EU koji se "preliva i na naša pleća".
"EU nema jedinstven pristup svemu tome, i onda su zemlje koje su najviše izložene u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni solidarnost, ne postoji zajednička politika kako će se odnositi prema tome, tako da je to potencijalno veliki problem. To je tema koja prevazilazi naše bilateralne okvire", ukazuje Dačić.
U sredu će u Atini biti održana treća sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, kojoj će predsedavati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i grčki premijer Kirijakos Micotakis.
Pored Zajedničke deklaracije o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke biće potpisan i niz sporazuma značajnih za saradnju dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa Grčkom dobri politički odnosi, treba unaprediti ekonomske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019

Srbija i Grčka potpisaće danas Deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija takve deklaracije ima još samo sa Rusijom, Kinom, Italijom i Francuskom..."Deklaracija je trebalo da bude potpisana odavno. Taj dokument podrazumeva niz zajedničkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Strateško partnerstvo biće kruna odnosa

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2019

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će tokom zvanične posjete predsjednika Aleksandra Vučića Atini biti potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dvije zemlje koja će predstavljati krunu tradicionalno prijateljskih i bratskih odnosa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.