Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras pregovara s Crkvom o finansijskoj pomoći

Levičarski premijer Aleksis Cipras izjavio je danas u Atini da će pokrenuti dijalog s moćnom Grčkom pravoslavnom crkvom koja je državi ponudila deo svog bogastva za finansiranje javnih potreba.

Cipras je prvi premijer koji je, uprkos tome što država i crkva u Grčkoj nisu razdvojene, podneo zakletvu na "civilnoj" ceremoniji, pred šefom države, a ne pred poglavarom Crkve, arhiepiskopom. On je time prekinuo zakonom potvrđenu tradiciju da najvisi državni zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << polažu versku zakletvu pred preuzimanje dužnosti.

Premijer je, kako je rekao, "od srca" zahvalio poglavaru Grčke pravoslavne crkve, aerhiepiskopu Jeronimosu koji je prošle nedelje izjavio da stavlja crkvena dobra državi na raspologanje da bi otplatila javni dug.

Jeronimos koji ima liberalne nazore, rekao je da crkvena dobra mogu i bez prodaje doneti prihod koristan državi.

Cipras je rekao da će odmah sastaviti odbor za dogovor s Crkvom o tome.

Pravoslavna crkva je najveći pojedinačni zemljoposednik i posednik nekretnina u Grčkoj, te čak i država od nje iznajmljuje zgrade u Atini i drugde za potrebe ministarstava i raznih službi.

Crkva poseduje hiljade hektara zemljišta i obradive zemlje, šume i plaže, kao i manastire i druge zgrade, a vrednost njenih nekretnina se smatra neprocenjivom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Cipras pregovara s Crkvom o finansijskoj pomoći

Izvor: Akter, 16.Apr.2015

Levičarski premijer Aleksis Cipras izjavio je danas u Atini da će pokrenuti dijalog s moćnom Grčkom pravoslavnom crkvom koja je državi ponudila deo svog bogastva za finansiranje javnih potreba..Cipras je prvi premijer koji je, uprkos tome što država i crkva u Grčkoj nisu razdvojene, podneo zakletvu...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.