Izvor: Blic, 20.Jan.2018, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Makedonska nacija NIKADA NIJE POSTOJALA

Predsednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da makedonska nacija nikada nije postojala.

Cipras u intervjuu za atinski dnevnik "Etnos", koji će biti objavljen sutra, detaljno govori o pitanju u vezi sa nazivom, te opisuje koje ime bi bilo prihvatljivo za njegovu Vladu i naglašava da je posebno važno pitanje u vezi sa iredentizmom.

Posrednik UN u sporu Metju Nimic izjavio je da nijedan predlog o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imenu ne ugrožava identinet Makedonije, ali nije hteo da otkriva ponuđene predloge za rešenje višegodišnjeg spora između Skoplja i Atine.

Objedinjena makedonska dijaspora zatražila je ostavku posrednika Nimica, jer smatra da je on na posljednjem sastanku sa pregovaračima u NJujorku nastavio da krši Privremeni sporazum između Makedonije i Grčke iz 1995. godine i da ne poštuje Univerzalnu deklaraciju u ljudskim pravima.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da se nada da će biti pronađeno rešenje o imenu. Makedonska Vlada u ponedeljak će razmotriti rešenja koja je Nimic predložio Skoplju i Atini na poslednjem sastaku u Njujorku sa pregovaračima Vaskom Nasumovskim i Amandiosom Vasilakisom.

Kao moguća imena ponudio je - Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje), prenose skopski mediji.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras: Makedonska nacija NIKAD NIJE POSTOJALA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2018

Nijedan predlog o imenu ne ugrožava identitet Makedonije..Cipras u intervjuu za atinski dnevnik "Etnos", koji će biti objavljen sutra, detaljno govori o pitanju u vezi sa nazivom, te opisuje koje ime bi bilo prihvatljivo za njegovu Vladu i naglašava da je posebno važno pitanje u vezi sa iredentizmom...Pročitajte...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Cipras: Makedonska nacija nije postojala u antičko doba

Izvor: RTS, 20.Jan.2018

Predsednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da makedonska nacija nikada nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca. . Cipras je, u intervjuu za grčki list...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.