Bankrot Grčke koštao bi 1.000.000.000.000. evra

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankrot Grčke koštao bi 1.000.000.000.000. evra

Grčki bankrot koštao bi evrozonu više od 1.000 milijardi evra, a Irskoj, Portuglu, Španiji i Italiji potrebna je dodatna pomoć kako bi se zaštitile od posledica grčkog bankrota, upozorio je Institut za međunarodne finansije (IIF).

"Haotični bankrot Grčke imao bi jako važne i štetne posledice. Teško je precizno izbrojati sve štete, mada one ne bi bile manje od 1.000 milijardi evra", objavio je IIF u dokumentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do kojeg je došao Rojters. Doument je zaveden pod datumom 18. februar i ima oznaku "poverljivo".

IIF zastupa privatni sektor u pregovorima s Atinom o zameni starih grčkih obveznica novim. Ova organizacija želi da se vlasnici obveznica prijave do četvrtka, koji je određen kao krajnji rok, za zamenu. Cilj ove zamene obveznica je da se grčki dug smanji za više od 100 milijardi evra i stabilizuje zadužena zemlja.

Ako ne dobije potporu, Evropska centralna banka verovatno će pretrpeti značajne gubitke, navodi se u dokumentu, uz procenu da izloženost centralne banke evrozone u Grčkoj iznosi 177 milijardi evra i da je time trostruko veća od njene kapitalne osnovice.

U slučaju grčkog bankrota Irskoj i Portugalu bila bi potrebna dodatna pomoć spolja kako bi se zaštitile od posledica, što bi u petogodišnjem razdoblju moglo da košta 380 milijardi evra, procenjuju u IIF-u.

Bankrot Grčke verovatno bi zahtevao i "znatnu potporu Španiji i Italiji kako bi se sprečilo širenje posledica stečaja na te zemlje", što bi moglo da košta dodatnih 350 milijardi evra, piše u dokumentu. Ujedno bi se znatno povećali i troškovi dokapitalizacije banaka, koji bi mogli lako da dođu do 160 milijardi evra, upozoravaju u IIF-u.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.