Bakojani: Učešće Grčke u Euleksu ne znači priznanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakojani: Učešće Grčke u Euleksu ne znači priznanje Kosova

ATINA - Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani, nakon današnjeg susreta sa šefom diplomatije Srbije, Vukom Jeremićem, izrazila je zadovoljstvo saradnjom Beograda sa Haškim tribunalom, ističući da poslednji događaji otvaraju put za veće približavanje Srbije EU.

"Sledeći korak za Srbiju biće podnošenje zahteva za članstvo u EU", rekla je Bakojani i ocenila da Grčka ima ključnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulogu u ubrzavanju jačanja odnosa Srbije i Unije, javili su grčki mediji.

Šef grčke diplomatije je, takođe, navela da je neophodno poboljšati život ljudi na Kosmetu, posebno kad su u pitanju manjine, ističući da je u tom smislu, po njemom mišljenju, važno prisustvo misije EU u pokrajini (Euleks).

"Verujemo da prisustvo Euleksa doprinosi bezbednosti i miru u regionu i ne treba ga povezivati sa statusom Kosova", rekla je Bakojani i podvukla da učešće Grčke u Euleksu "ne znači njeno priznavanje" Kosova, preneli su grčki mediji.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je u Atini da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji strateški prioritet vlade i zahvalio je grčkoj ministarki inostranih poslova Dori Bakojani na podršci koju njena zemlja pruža Srbiji u procesu pristupanja EU.

"Verujem da je sada pravi trenutak da se odmrzne prelazni sporazum između EU i Srbije. Postojao je jedan uslov za to - puna saradnja sa Haškim tribunalom, i Srbija je, bez sumnje, dokazala svoju spremnost za takvu saradnju", izjavio je ministar Jeremić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkom koleginicom

Jeremić je, prema nezvaničnom prevodu izjava ministara koji je dostavljen iz ambasade Grčke u Beogradu, izrazio zadovoljstvo podrškom koju zvanična Atina pruža njegovoj zemlji na putu ka članstvu u Uniji i dodao kako se nada da će na sledećem zasedanju Saveta ministara EU Srbija takvu podršku dobiti od predstavnika svih 27 zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.