Antić: Srbiji važna gasna konekcija sa Grčkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Srbiji važna gasna konekcija sa Grčkom

Politički i ekonomski odnosi Srbije i Grčke na veoma visokom nivou sa kojom će u budućnosti ojačati ukupnu energetsku vrednost, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Đakofotakisom.

Imajući u vidu stratešku geografsku poziciju koju ova zemlja zauzima, kao i potrebu za diversifikacijom izvora i pravaca snabdevanja gasom, ministar je naglasio da je za Srbiju preko Bugarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važna gasna konekcija sa Grčkom.

"Izgradnjom intekonektora IGB i IBS, projekata koji su u toku, naša zemlja će u budućnosti moći da se poveže na Južni gasni koridor, koji obuhvata Transanadolijski gasovod i Transjadranski gasovod,kojima teče gas iz Azerbejdžana, ali i sa planiranim grčkim terminalom tečnog prirodnog gasa u Aleksandropoliju. Na taj način, uvećavanjem pravaca snabdevanja, Srbija će ojačati ukupnu energetsku bezbednost", naveo je Antić.

Ministar je rekao da je od velikog značaja Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva između dve zemlje, koju će na trećem sastanku Visokog saveta za saradnju u Atini, potpisati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Deklaracijom je, između ostalog, predviđeno i jačanje saradnje u oblasti energetike, diversifikacija pravaca snabdevanja i povezivanje gasovodnih sistema dve zemlje, što saradnju u ovom sektoru podiže na viši nivo", rekao je ministar.

Ambasador Đakofotakis potvrdio je interes Grčke za jačanje ukupnih odnosa dve zemlje, ocenivši saradnju u oblasti energetike i gasne privrede kao strateški važnu.Takođe, istakao je i zainteresovanost grčke strane za proširenje saradnje u oblasti obnovljivih izvora, projekata iz energije vetra i solarne energije.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.