Analitičari podržavaju prodaju kockarskog monopola Grčke

Izvor: Southeast European Times, 18.Maj.2013, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari podržavaju prodaju kockarskog monopola Grčke

Prodaja grčkog kockarskog monopola OPAP u Grčkoj početak je na putu privatizacije, kažu analitičari.

18/05/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 18.5.2013.

Grčki premijer Antonis Samaras rekao je da prodaja grčkog kockarskog monopola OPAP pokazuje da je Grčka ozbiljna u pogledu reformi, koje su uslov za paket ekonomskog spasa.

Sporazum, kojim će češko-grčki konzorcijum Ema Delta dobiti 33 odsto udela u kockarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << monopolu, doneće 712 miliona evra.

„To je važno kao signal međunarodnoj zajednici i tržištima da se program privatizacije kreće [napred]“, rekao je Agelos Cakanikas, direktor istraživanja u atinskoj Fondaciji za ekonomska i industrijska istraživanja, u izjavi za SETimes.

On je, međutim, istakao da je „to takođe privatizacija koja nema političku cenu, jer uključuje lutriju i kladioničarsku industriju … u ovome nema velikog stranog interesa“.

Ponuda Ema Delte bila je 18 miliona evra manja od onoga što se vlada nadala da će ostvariti u sklopu svog prvog velikog sporazuma o privatizaciji. Originalna ponuda Ema Delte u iznosu od 622 miliona evra je odbijena i poslata nazad kompaniji da razmotri veću.

Fond Helenske republike za razvoj resursa najavio je sporazum sa tom grupom i saopštio da će biti profitabilan za zemlju.

„Da OPAP nije privatizovan država bi prikupila dividendu za finansijsku 2013. godinu od samo 13 miliona evra, a tokom sledeće decenije ne bi dobila više od 360 miliona evra, što je oko 50 odsto sume koju dobija kroz privatizaciju“, rekao je fond, koji je odgovoran za privatizacije u zemlji.

Ukupno 622 miliona evra biće plaćeno u celini nakon potpisivanja sporazuma, a 60 miliona evra je državna dividenda za 2012. godinu. Toliko će Fondu Helenske Republike za razvoj resursa platiti novi vlasnik, a preostalih 30 miliona evra biće isplaćeno tokom naredne decenije.

Ministar finansija Janis Sturnaras pozdravio je sporazum, iako njime nije ostvaren cilj.

„Poverenje investicionih fondova u grčku ekonomiju se dokazuje“, rekao je on.

Italijanska kompanija za igre na sreću Lotomatika saopštila je da je kupila manjinski udeo u jednom od fondova koji čine Ema Deltu.

Trojka EU-MMF-ECB vrši pritisak na vladu već tri godine da ostvari bržu privatizaciju.

Iako nije hit u smislu svog uticaja na smanjenje grčkog duga u iznosu od 303 miliona evra, taj korak se posmatra kao psihološki napredak ka okončanju otpora privatizaciji.

Antonis Klapsis, šef istraživanja atinskog Instituta za demokratiju Konstandinos Karamanlis, rekao je da će se prodajom kockarske agencije pridobiti poverenje investitora.

„Privatizacija OPAP-a samo je prvi korak koji će otvoriti vrata za još onoga što će uslediti“, izjavio je on za SETimes.

„Time se takođe daje jasan znak da je vlada čvrsto rešila, uprkos reakcijama opozicije, da sprovede sve neophodne reforme kako bi dala podsticaj grčkoj ekonomiji. Klima u Grčkoj se menja i nadamo se da će strani investitori uvažiti to i izabrati Grčku kao mesto za poslovanje“, rekao je Klapsis.

OPAP, najveći kockarski operater u Evropi, ima 10-godišnju dozvolu za vođenje 35.000 terminala za video lutriju, kao i ekskluzivna prava za vođenje 13 igara na sreću do 2030. godine.

Dimitris Hacinikolau, profesor ekonomije na Univerzitetu Janina, kaže da je Grčka možda pristala na premalu cenu radi trenutne gratifikacije.

„Oni su prodali OPAP za njegov jednogodišnji profit“, izjavio je on za SETimes.

„Cena neke firme jednaka je trenutnoj vrednosti svih njenih očekivanih budućih profita, zajedno sa trenutnom vrednošću njene aktive“, rekao je on. „Ovo je, u stvari, poklon, a ne prodaja.“

Koja bi druga državna preduzeća mogla da budu privatizovana kako bi se smanjio dug zemlje? Recite nam šta mislite u svojim komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.