Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Okt.2020, 15:22
Zanimljivi recepti: Pomfrit musaka sa mlevenim mesom
Danas spremamo klasičnu musaku sa krompirom, odnosno izmenjenu varijantu sa pomfrijem i mesom. Iako u zapadnim zemljama veruju da musaka potiče iz Grčke, musaka je tradicionalno jelo koje potiče sa Bliskog Istoka, rado prihvaćena na celom Balkanu.
Potrebno je:
1 g smrznutog pomfrita, 500 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica luka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa
3 >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << dl ulja, so, biber
malo muskatnog oraščica, nekoliko listova peršuna
Preliv:
4 jaja, 50 g brašna, 1 pavlaka
1 dl mleka, 1 dl mineralne vode
Priprema:
Na ulju izdinstati luk, beli luk i u to dodati mleveno meso.
Kada je gotovo dodati so, biber, brašno i začin, nastaviti sa dinstanjem i kada je gotovo dodati paradajz i malo supe i još malo prokuvati.
Zatim dodati malo muskatnog oraščića i ostaviti da se kuva na laganoj temperatauri oko 30 minuta.
U posudu za pečenje na dno složiti jedan deo pomfrita, zatim staviti meso i preko drugi deo krompira.
U posebnoj posudi umutiti jaja, brašno, pavlaku, mleko, mineralnu vodu i malo soli.
Složenu musaku preliti ovim umakom i staviti da se peče u rernu da se peče 50 minuta na 180 stepeni..
Kada je musaka gotova, posuti je seckanim peršunom i služiti dok je topla, uz zelenu, krastavac, paradajz ili neku drugu svežu salatu.
Prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...