Vojni rok u Grčkoj produžen za tri meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 22:26

Vojni rok u Grčkoj produžen za tri meseca

Vojni rok u Grčkoj biće produžen sa devet na 12 meseci u cilju jačanja oružanih snaga, saopštio je danas grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos.

Ta odluka stupa na snagu u maju, a usvojena je zbog pojačanih napetosti sa Turskom, rekao je Panajotopulos, prenosi Hina.

On je istakao da bi vojni rok i dalje mogao da bude devet meseci za one koji izaberu da budu raspoređeni u pogranična područja s Turskom, posebno u regionu reke Marice i na nekim ostrvima u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Egejskom moru.

Već mesecima rastu napetosti u odnosima Grčke i Turske zbog istraživanja nalazišta gasa u istočnom Sredozemlju, u područjima oko kojih se Turska spori s Grčkom i Kiprom.

Kriza između Atine i Ankare se intenzivirala kada je u avgustu Turska u sporna područja poslala brod za seizmička istraživanja i vojne brodove.

Grčka i Turska, obe članice NATO, dogovorile su se da će u ponedeljak nastaviti razgovore kako bi pokušali da reše spor.

Atina, međutim, na to po svoj prilici ne računa, pa je u budžetu za ovu godinu predvidela pet i po milijardi evra za vojsku, što je povećanje od 60 odsto.

U planu je kupovina 18 francuskih lovaca Rafal za dve i po milijardi evra, od čega će milijarda i po biti plaćena tokom ove godine. Francuska ministarka odbrane Florans Parli trebalo bi uskoro da dođe u Atinu da bi potpisala taj ugovor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojni rok duži za tri meseca - ne važi za vojnike na granici sa Turskom

Izvor: B92, 22.Jan.2021

Atina -- Vojni rok u Grčkoj produžiće se sa devet na 12 meseci, najavio je ministar odbrane Nikos Panajotopoulo...Takva je odluka doneta na sastanku Saveta za spoljne poslove i odbranu (KISEA) u četvrtak...Očekuje se da će vojni obveznici koji služe duž granice sa Turskom ili na egejskim ostrvima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.