Izvor: JUGpress.com, 06.Maj.2021, 22:39

Strip “Vekovnici” i na grčkom

LESKOVAC

Nakon što je integral “Vekovnika” objavljen, pored Srbije, i u Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji, pojavilo se i grčko izdanje ovog albuma u izdanju jednog od najvećih izdavača u toj zemlji, Džema Presa. U pitanju je strip album koji je napisao predavač u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” Marko Stojanović a najvećim delom nacrtao učenik te škole, Marko Nikolić, dok su u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << izradi stripa takođe učestovavali i Dejan Nenadov i Aljoša Tomić. Predgovor grčkom izdanju albuma napisao je poznati američki strip scenarista Denis Kirkbrajd. „Vekovnici” su najnovijim probojem na grčko strip tržište još jednom pokazali da su jedinstven strip ne samo u Srbiji ili bivšoj Jugoslaviji, već i najširem prostoru Balkana, budući da su, za razliku od drugih strip serijala, zaživeli u više zemalja u regionu.

Autor Marko Stojanović kaže da je tajna u velikom radu.

„Strip se radi od 2005. godine. Krenuo je da se objavljuje u „Politikinom zabavniku“, a u međuvremeno je objavljeno 14 albuma. Pretpostavljam da su ljudi u regionu zainteresovani za to jer je jedan od dva glavna junaka Marko Kraljević, koji je u našoj interpretaciji besmrtnik. Njega na ovim prostorima svojataju različite nacije, gde Bugari tvrde da je Bugarin, Makedonci da je Makedonac, za nas je to, naravno, Srbin, a čak i u Grčkoj postoje neke narodne rodoljubive pesme o njemu. Kada sam krenuo da radim „Vekovnike“, hteo sam da radim upravo strip za ljude na ovom prostoru. U to vreme je logika autora bila da urade strip i da probaju da ga ponude u inistranstvu, a ako ne uspeju, onda će da ga plasiraju ovde negde. Ja nisam hteo da naša publika bude publika drugog reda, pa sam krenuo putem kojim se ređe ide. Imamo kolorit koji se naslanja na našu istoriju, na našu baštinu i mitologiju. To je naša šira publika i prepoznala.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.