Šta je to što možemo da prenesemo preko granice?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to što možemo da prenesemo preko granice?

U proseku tokom sezone godišnjih odmora, 20 hiljada vozila tokom 24 sata pređe granicu. Bilo da se putuje na letovanje u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku ili Tursku, uvek postoji nešto što donesemo sa putovanja. Ne tako često, odlučimo se za poklon sa kojim se ne može preći državna granica.

Jedna brošura se već 3 godine deli putnicima na graničnim prelazima, kako bi znali šta mogu da unesu ili iznesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz naše zemlje.

Od novca, oružja, biljaka i životinja, pa do umetničkih dela i sl. Iz carine potvrđuju da može skoro sve dogod imate određena odobrenja na papiru i dogod je namenjeno za sopstveno domaćinstvo, u količinama u kojima to nije trgovačkog karaktera.

„Možete sve, možete odeću, obuću, možete računar, možete tehniku, kod nas je dozvoljen unos i u skraćenom postupku sa carinom na graničnom prelazu do 3 hiljade evra po stopi carina od 10 odsto jedinstvenoj i PDV-a od 20 posto“, kaže Srećko Mrganić, stručni konsultant upravnika Carinarnice.

Ukoliko na letovanje idemo na egzotične destinacije, treba se dobro raspitati šta je ono što možemo doneti sa letovanja jer recimo ukoliko s vraćate sa Tajlanda ne možete doneti kući ni koral a ni školjku.

I dok se na Tajlandu verno čuva podvodno blago, iz Turske je recimo zabranjeno iznositi antikvitete, žitne proizvode, čaj, kakao, kafu, kao i začine. Tako da, pre povratka, treba proveriti da li za poklon-kući možda nosite nešto što ne biste smeli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.