Si Đinping u poseti Grčkoj, unapređenje projekta Pojas i Put

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si Đinping u poseti Grčkoj, unapređenje projekta "Pojas i Put"

Kineski predsednik Si Đinping u Atini razgovara sa političkim liderima u Grčkoj o unapređenju velike globalne investicione inicijative "Pojas i Put" unutar Evropske unije. Potpisano je 16 bilateralnih sporazuma među kojima je niz o investiranju i prisustvu državne Banke Kine u Atini.
Sa premijerom Micotakisom, Si je posetio najveću grčku luku Pirej, koja je pod kontrolom kompanije "Kosko", kineskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državnog transportnog giganta.

"Smatram da naša saradnja može da udruži naše prednosti i da bude svima od koristi. Na primeru luke Pirej možemo da vidimo da je kao rezultat naše saradnje nastala najveća luka na Mediteranu", rekao je predsednik Kine.
Premijer Grčke Kirjakos Micotakis kaže da Grčka priznaje Kinu ne samo kao veliku silu, već i kao zemlju koja je na težak način stekla vodeću geostratešku, ekonomsku i političku ulogu. 
Grčki premijer boravio je prošle nedelje u Šangaju, gde se sastao sa Sijem na kineskom Međunarodnom Ekspo-Import sajmu 2019.
Grčka se u aprilu pridružila kineskoj trgovinskoj inicijativi "Pojas i Put" pokrenutoj pre sedam godina, koja obuhvata uglavnom zemlje centralne i istočne Evrope.
Više hiljada kineskih investitora pokupovalo je stanove u Atini i drugim grčkim gradovima u okviru takozvanog programa "zlatna viza", koji strancima koji ulože više od 250.000 evra (275.750 dolara) u lokalnu imovinu nudi petogodišnju dozvolu boravka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Investicija od 600 miliona evra: Kinezi imaju velike planove za najveću grčku luku

Izvor: B92, 11.Nov.2019

Atina -- Kina i Grčka dogovorile su se da nastave sa realizacijom 600 miliona evra vredne investicije kineske kompanije Kosko u najveću grčku luku Pirej..Sporazum je skopljen u sklopu nastojanja da se ojača njena uloga kao čvorišta u brzo rastućoj trgovini između Azije i Evrope...Ovaj sporazum,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.