PUNO KAO OKO, NEMA GDE IGLA DA STANE: Gužva na Evzoniju, Srbi pohrlili u Grčku – šta vam sve traže na granici

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 09:45

PUNO KAO OKO, NEMA GDE IGLA DA STANE: Gužva na Evzoniju, Srbi pohrlili u Grčku – šta vam sve traže na granici

Svi koji kreću ka Grčkoj moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, ili zeleni karton o vakcinaciji, ili negativan PCR test

I ako je tehnički otvorena juče, za građane Srbije turistička sezona u zemlji girosa zvanično počinje danas.

Svi koji kreću ka Grčkoj i koji žele da pređu preko Severne Makedonije moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, ili zeleni karton o vakcinaciji, ili PCR test >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji nije stariji od 72 sata. Ono što je obavezno za prelazak granice jeste popunjeni PLF obrazac koji se preuzima sa sajta grčkog ministarstva turizma.

Ogromna kolona vozila stvorila se juče na ovom graničnom prelazu, pa su turisti pomalo bili zbunjeni budući da je ranije najavljeno da zemlja girosa otvara svoje granice 15. maja, odnosno danas.

Predsednik Građanske stranke Grka Srbije (GSGS) Vasilios Proveleggios kaže da su graničari na prelazu Evzoni počeli još juče da propuštaju ljude koji su već čekali u koloni, jer je došlo do nesporazuma.

- Turisti iz Bugarske i Severne Makedonije napravili su najveće zakrčenje jer su krenuli juče misleći da se granica otvara za sve. Naših nije bilo mnogo, ali zbog velike gužve na granici i dosta nezadovoljnih počeli su da puštaju. Nije greška Grčke, nego su pogrešno prenete informacije o otvaranju turističke zemlje u koju svi hrle - ističe Proveleggios.

Srbi će preko Evzonija moći najkraćim i najbržim putem da idu do Grčke, i to laganom vožnjom, imajući u vidu da je auto-put od Beograda ili Novog Sada praktično sve do Soluna, pa čak i Halkidikija. Ono što još uvek ostaje nepoznato jeste da li će biti otvoren i drugi popularan granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke, na Dojranu, i ta informacija se očekuje. Ipak, ostaje i dalje put preko Bugarske, mada to odgovara uglavnom onima koji idu na Tasos.

U znak zahvalnosti što smo Makedoniji poklonili vakcine protiv kovida-19 kada su imali velike poteškoće da ih nabave, Makedonci su doneli odluku da našim turistima neće naplaćivati putarinu od 15. juna do 15. avgusta.

POPUNJENOST AUTOBUSA 85 ODSTO

Direktor jedne beogradske turističke agencije ističe da ove sezone neće biti popunjena sva mesta u autobusu na putu do Grčke, kako smo do sada navikli.

- Turistički autobusi moći će da budu popunjeni sa maksimalno 85 odsto kapaciteta. Zasad vlada veliko interesovanje za Grčku, svi naši stalni putnici su već ranije uplatili aranžmane - kaže direktor agencije.

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku s potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska. Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu. Problem bi mogli da imaju oni što su vakcinisani „astrazenekom”, jer se kod nas druga doza daje 12 nedelja posle prve, pošto za ulazak u Grčku vakcinacija jednom dozom ovog cepiva nije dovoljna.

NEGATIVAN PCR TEST

Druga varijanta koju Grci priznaju pri ulasku u zemlju jeste negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ono što će se pratiti jeste datum izdavanja sertifikata, onaj utisnut na potvrdi.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Laži Srbe neće odvesti na more: Preko granice samo pod ODREĐENIM USLOVIMA - Grčka spremno čeka srpske turiste

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021

Svi koji kreću ka Grčkoj moraju da imaju ili potvrdu o vakcinaciji, zeleni karton o vakcinaciji ili negativan PCR test..Put do Egejskog mora preko Severne Makedonije i graničnog prelaza Evzoni za naše turiste moguć je od danas. Svi koji kreću ka Grčkoj i koji žele da pređu preko Severne Makedonije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.