Ne prelazite liniju, nije prošlo neopaženo

Izvor: B92, 13.Feb.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne prelazite liniju, nije prošlo neopaženo"

Ankara -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio Grčku, Kipar i kompanije koje istražuju gas u Sredozemnom moru da "ne prelaze liniju" i ne povrede turska prava.

Turski vojni brodovi i dalje se nalaze nedaleko od Kipra, da bi sprečili italijansku energetsku kompaniju "Eni" da započne eksploataciju prirodnog gasa, prenela je agencija AP.

Prema Erdoganu, oportunističke namere u vezi eksploatacije gasa na Kipru "nisu prošle neopaženo".

Kiparski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vežbe, brodove koji je trebalo da počnu izvlačenje gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedeljak Tursku da se uzdrži od pretnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske vlade za tečnim gorivima jer, kako navodi, vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse tog etnički podeljenog ostrva.

Kipar je još od 1974. godine podeljen na grčki i turski deo. Grčki deo je međunarodno priznat.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.