MOŠA! PROMENA PLANA KOD AMERIKANACA: Lovce F-35 daju Grčkoj umesto Turskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2020, 22:54

"MOŠA"! PROMENA PLANA KOD AMERIKANACA: Lovce F-35 daju Grčkoj umesto Turskoj

Američki državni sekretar Majk Pompeo doleteo je u Atinu kako bi razgovara o ovom pitanju

Sjedinjene Američke Države odlučile su da prodaju lovce F-35 namenjene Turskoj njenom protivniku - Grčkoj.

. Planirano je da se isporuči ukupno 20 aviona, od kojih je šest ranije bilo namenjeno Ankari. Grčka će takođe kupiti šest lovaca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Rafal" od Francuske.

O ovoj temi se već raspravlja u američkom Senatu, nakon što je turska strana kupila protivavionske raketne sisteme S-400 od Rusije. SAD razmatraju i premeštanje američke vojne baze "Indžirlik" iz Turske na ostrvo Krit.

Portparolka američkog Stejt departmenta Morgan Ortegus je ranije u oktobru upozorila Tursku na ozbiljne posledice ukoliko kupi ruske raketne sisteme S-400. Prema njenim rečima, Vašington se nada da sistemi neće biti korišćeni i to jasno stavlja do znanja.

Testiranja ruskih sistema PVO održana su 16. oktobra u Turskoj. Lansirane su tri rakete koje su uspešno presrele tri cilja. Pretpostavlja se da su ciljevi turskog S-400 "Triumf" bili dronovi "Banše" britanske proizvodnje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.