Izvor: MozzartSport.com, 29.Nov.2020, 21:45

Ludnica u Sarajevu: Bugari pucali sebi u koleno i prokockali +5 za 40 sekundi, Atineu kao Kari, Grčka dobila u produžetku

Heleni se oporavili posle poraza od Letonije, kao i Litvanija od Danske ubedljivim trijumfom nad Belgijom

Navikli smo već da u FIBA kvalifikacijama za velika takmičenja gledamo potpuno lude završnice i šokantne rasplete, ali ono što su Bugari večeras napravili može komotno da ide u košarkaške almanahe. Pošto su gotovo sve vreme kontrolisali rezultat i vodili protiv favorizovane Grčke, Bugari su pucali sebi u koleno i prokockali pet poena razlike na 40 sekundi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << do kraja, da bi Heleni sve okrenuli i slavili u produžetku sa 84:78 (71:71).

Ovako nešto je prosto nezapamćeno! Šta su košarkaši Bugarske sebi napravili, pa to ne bi verovatno niko… Pazite sada ovo – posle 68:63, što je bio aktivan rezultat više od minut od momenta kada je Vasilis Kavadas ubacio jedno od dva slobodna bacanja, selektor Bugarske Rosen Barčovski je na 38 sekundi iskoristio dva tajm-auta kako bi nacrtao akcije za finiš susreta. Posle dužeg odmora Bugari su izašli na parket kao omamljeni i radili sve pogrešno. Prvi napad probali su da reše su bukvalno u petoj sekundi, kada je Kavadas izblokirao Aleksandra Georgieva, što je heroj Grka Janis Atineu najsurovije kaznio trojkom sa preko sedam metara.

Bugari su onda stigli do poena preko Čavdara Kostova koga je odlično video Ventsislav Petkov, da bi Atineu u sledećem napadu pogodio još jednu trojku i doveo Grke na samo poen minusa (70:69). Vangelis Mancaris je pravio brzi faul nad Kostovim, ali je on samo prvi put bio siguran. Šta su Bugari mislili posle tog promašaja ostaće večita misterija, jer umesto odbrane samo su pustili Dimitrisa Kacivelisa da se prošeta do koša i snažno zakuca, čime je odveo meč u produžetak!

A tamo je Grčka stavila potpis i pečat na veliki i važan trijumf posle onog neočekivanog poraza od Letonije pre dva dana… Atineu je odigrao utakmicu kao Stef Kari lično! Ubacio je šest trojki iz devet pokušaja, te samo jedan od četiri šuta za dva, na šta je dopisao pet asistencija i dva skoka uz ukupno 21 poen. Atineu je pogodio šest od ukupno deset trojki celog tima! Bugarska je ubacila čak 14 dalekometnih hitaca, ali i ispalila čak 40 lopti sa distance. Grčka je, pazite ovo, pokupila čak 20 lopti u napadu i imala neverovatnih 60 skokova, što je verovatno rekord nacionalnog tima, a verovatno i celih kvalifikacija. Evangelos Margaritis je dodao sedam poena i 11 skokova, dok je Kavadas ubacio 14 poena.

U redovima Bugarske 15 poena imao je Kostov, uz pet skokova. Di Bost je prikupio 12 poena, sedam asistencija i četiri skoka, dok je Petkov ubeležio 11 poena.

Litvanija je posle senzacionalnog poraza od Danske u petak uveče ubedljivo savladala Belgiju sa 84:71 (20:15, 29:21, 18:15, 17:20). Velikana s Baltika predvodili su Ejmantas Bendžijus sa 19 poena, Mindaugas Kuzminskas je imao 13 poena i osam skokova, a isti broj poena dao je i Laurinas Birutis. Kod Belgije Retan Obasoan dao je 21 poen.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET – 4. kolo

Nedelja:

Grupa C

Danska – Češka 91:90

/Lundberg 38 – Peterka 24/

Belgija – Litvanija 71:84

/Obasoan 21 – Bendžijus 19/

Grupa H

Bugarska – Grčka 78:84 (71:71)

/Kostov 15 – Atineu 21/

21.00: BiH – Letonija

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.