Izaslanik Nimic predlaže naziv Republika Severna Makedonija u sporu oko imena

Izvor: Southeast European Times, 11.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaslanik Nimic predlaže naziv "Republika Severna Makedonija" u sporu oko imena

Posrednik UN u makedonsko-grčkom sporu Metju Nimic izneo je predlog -- Republika Severna Makedonija -- i složene sugestije o tome koji su pridevi pogodni za makedonski nacionalni identitet.

10/10/2008

Zoran Nikolovski za Southeast European Times iz Skoplja – 10/10/08

"Republika Severna Makedonija" predstavlja osnovu predloga o imenu koji je izneo posrednik UN Metju Nimic posle dvodnevne runde pregovora između Makedonije i Grčke u utorak (7. oktobra) >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i sredu u Njujorku.

Nimic je umereno nazvao predlog "nizom ideja", iako sadrži detalje specifičnih pitanja kao što su pasoši, identitet Makedonaca i načina na koje bi se zemlje članice UN obraćale Makedoniji.

Nimic predlaže naziv Republika Severna Makedonija za opštu međunarodnu upotrebu. Kraća varijanta za korišćenje u UN bila bi Severna Makedonija.

Neočekivani udarac makedonskoj javnosti je sugestija prema kojoj bi UN preporučile da zemlje članice usvoje novi naziv u kontaktima sa Makedonijom. Preko 120 zemalja već je priznaje pod njenim sadašnjim ustavnim imenom. Prethodni Nimicovi paketi nisu sadržali tu ideju.

On takođe predlaže da zemlja upiše na pasošima ime Republika Severna Makedonija na engleskom i francuskom jeziku, a Republika Makedonija na makedonskom.

Prema prvim analizama, Nimic predviđa da se u UN-u na dnevnoj bazi prvenstveno koristi izraz "makedonski", ako se zemlja uključena u relevantne komunikacije ne protivi tome.

Druga alternativa je očigledno da se "jezik i nacionalnost Republike Severne Makedonije" koristi isključivo u komunikacijama u kojima učestvuju Grčka i Kipar, koje odbacuju bilo kakvo korišćenje izraza "makedonski".

Makedonska strana međutim želi pridev "makedonski" za svoju državu i jezik.

Vlade u Skoplju i Atini uzdržale su se od bilo kakvih zvaničnih reakcija. Grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojanis rekla je da ne želi da komentariše predlog i da neće pregovarati kroz izjave u medijima.

Grčki dnevnik Katimerini piše da Atina smatra da naziv "Republika Severna Makedonija" predstavlja "dobru osnovu za razgovore", ali da su potrebna "poboljšanja".

Skoplje se nije oglašavalo, a nacionalni mediji smatraju da najnoviji predlog ide u korist Atini.

Samo je nekolicina analitičara u Skoplju ocenila Nimicovu ideju. Bivši ministar inostranih poslova Slobodan Čašule rekao je da bi Makedonija trebalo da traži arbitražu Haga. Međutim, taj sud ima samo savetodavnu ulogu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.