Grčka zatražila od Severne Makedonije da promeni svoje dresove

Izvor: B92, 15.Jun.2021, 23:21

Grčka zatražila od Severne Makedonije da promeni svoje dresove

Grčke vlasti zatražile su od Severne Makedonije da promeni dres svog fudbalskog tima na Evropskom prvenstvu.

Grci tvrde da se time krši sporazum dve zemlje o upotrebi imena države Severne Makedonije.

Spor se odnosi na inicijale FFM (Fudbalska federacija Makedonije) na dresovima igrača Severne Makedonije, a trebalo da bi da piše Fudbalska federacija Severne Makedonije.

Posle višegodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spora Makedonija se 12. februara 2019. preimenovala u Severnu Makedoniju.

Od proglašenja makedonske nezavisnosti, Grčka je insistirala da severni sused promeni državno ime zbog toga što je strahovala od teritorijalnih pretenzija ka istoimenom regionu u severnom delu Grčke.

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas uputio je pismo kolegi Severne Makedonije Bujaru Osmaniju, navodeći da Grčka ne može da prihvati FFM.

Osmani je odgovorio da sporazum iz Prespe ratifikovan 17. juna 2018. godine, predviđa promenu imena samo institucija koje finansira država, što nije slučaj sa Fudbalskim savezom.

"Sve dok FFM ne prima novac od države, on nema obavezu da promeni ime", rekao je Osmani.

Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije prvi put se plasirala na Evropsko prvenstvo, a u prvom kolu Grupe C izgubila je od Austrije sa 3:1.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.