Izvor: RTS, 28.Sep.2021, 11:18

Grčka kupuje od Francuske tri ratna broda

Grčka je sa Francuskom potpisala sporazum o kupovini tri nova ratna broda za tri milijarde evra, sa otvorenom opcijom za nabavku još jednog.
Francuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirijakos Micotakis u Parizu su potpisali pakt o strateškoj odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji.

"Doprineće evropskoj bezbednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a time i međunarodnom miru i bezbednosti", poručio je Makron na konferenciji za novinare sa Micotakisom.
Grčki premijer je nakon ceremonije potpisivanja rekao da sporazum otvara put "autonomnoj" evropskoj odbrani i da učvršćuje grčko-francusko prijateljstvo, koje "nadilazi okvire EU i NATO-a".
"Ovo će nas vezati decenijama", rekao je Micotakis.
U skladu sa sporazumom, zvanična Atina takođe ima mogućnost kupovine i četvrtog ratnog broda od Francuske.
Makron se osvrnuo i na nedavno sklopljeno savezništvo između SAD, Britanije i Australije – zbog kojeg je propao ugovor vredan više milijardi između Kanbere i Pariza o nabavci podmornica.
"Evropljani moraju da prestanu da budu naivni. Mi smo pod pritiskom sila, koji je ponekad vrlo jak, mi moramo da reagujemo i da pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se odbranimo. Ne radi eskalacije već radi odbrane", rekao je Makron.
Francuski predsednik je takođe stao na stranu Atine svojom izjavom da smatra da nije "Grčka ta koja je u leto 2020. imala ratne pretenzije u istočnom Mediteranu", aludirajući na akcije Turske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka kupuje od Francuske ratne brodove

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2021

Grčka je danas sa Francuskom potpisala sporazum o kupovini tri nova ratna broda za tri milijarde evra, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor grčke vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Potpisan istorijski sporazum između Francuske i Grčke

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2021

​PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirjakos Micotakis danas su u Parizu potpisali sporazum o saradnji u domenu odbrane, koji su nazvali istorijskim, piše list "Katimerini".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.