Grčka:Tužba da se sporazum sa Skopljem proglasi neustavnim

Izvor: B92, 28.Jun.2018, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka:Tužba da se sporazum sa Skopljem proglasi neustavnim

Grupa organizacija u Grčkoj, protivnici sporazuma o novom imenu Makedonije, saopštila je da je podnela tužbu u kojoj traži da se sporazum proglasi neustavnim.

Grupa organizacija navodi da je apelovala na Vrhovni sud Grčke da poništi sporazum, kojim se Makedonija poziva da promeni ime u "Severna Makedonija", a Grčka da prekine da ulaže primedbe na članstvo zemlje u NATO.

Oni sporazum nazivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "noćnom morom", prenosi AP.

Grupa tvrdi da je preliminarni sporazum, koji su ispregovarali premijeri dve zemlje, trebalo da ratifikuje grčki parlament, pre nego što su ga potpisali šefovi diplomatija Grčke i Makedonije.

Ona, takođe, tvrde da bi sporazum mogao da dovede do promena severnih granica Grčke i prouzrokuje "nepopravljivu štetu po grčku naciju", te navodi da je trebalo da se građani na referendumu prethodno izjasne o sporazumu, dodaje AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grci traže od Vrhovnog suda da poništi sporazum sa Skopljem

Izvor: N1 televizija, 28.Jun.2018

Grčki protivnici sporazuma po kojem bi susedna Makedonija trebalo da promeni naziv u "Severna Makedonija", a Grčka da okonča svoje protivljenje pridruživanju te zemlje NATO-u i EU, podneli su tužbu Vrhovnom sudu, tražeći da sporazum proglasi za neustavan...Grupa organizacija je objavila u četvrtak...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.