Grčka: Plan Turske da proširi traganje za naftom i gasom je provokacija

Izvor: Beta, 01.Jun.2020, 20:26

Grčka: Plan Turske da proširi traganje za naftom i gasom je provokacija

Grčka je danas saopštila da je odlučna da se suprotstavi planovima Turske da proširi traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, ocenivši to kao provokaciju.Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas naveo je da je Atina "spremna da se nosi s tom provokacijom ako Turska odluči da primeni odluku".Grčki zvaničnici su naveli da je turski ambasador u Atini danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kako bi mu bila uručena protestna nota.Turske vlasti su tokom vikenda objavile plan za davanje licence državnoj kompaniji Turkiš petroleum da traga za naftom i gasom u oblastima Sredozemnog mora, dok Grčka tvrdi da bi to bilo kršenje njenih suverenih prava.Odluka o proširenju oblasti u kojoj Turska traga za naftom i gasom usledila je posle prošlogodišnjeg sporazuma Turske i Libije o pomorskoj zoni koji nelegalnim smatraju Grčka, Kipar i Egipat.Grčka i Turska, iako saveznici u NATO, vode dugogodišnje sporove o granici na Egejskom moru i o pravima na mineral u istočnom delu Mediterana.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Grčki ministar: Spremni smo da se izborimo sa izazovima koji dolaze iz Turske

Izvor: Blic, 02.Jun.2020, 00:44

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je danas da je Grčka spremna da se izbori sa poslednjim izazovom koji dolazi iz Turske, ukoliko ta zemlja nastavi da insistira na tome.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.