Evropska integracija je imperativ

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropska integracija je imperativ"

Evropska integracija je imperativ i dužnost, rekao je u sredu grčki predsednik Prokopios Pavlopulos na predavanju održanom na Zagrebačkom univerzitetu.

On se založio za snažniju integraciju Evropske unije.

To je imperativ, da imamo evropsku integraciju, što je dužnost prema očevima osnivačima, stanovnicima EU i ostatku čovečanstva", rekao je grčki predsednik Prokopios Pavlopulos na predavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod nazivom „Nužnost evropske integracije", prenosi hrvatska agencija HINA.

Pavlopulos se založio za veću privrednu, monetarnu i sigurnosnu integraciju EU i za zajedničko vođenje evropske spoljne politike, što bi osiguralo status globalne sile za Evropsku uniju.

"Moramo izgraditi Evropu koja neće imati centrifugalne, već centripetalne sile. Koja će učiniti ljude koji se pridružuju ponosnima, a ne da imamo evroskeptike", istakao je grčki predsednik dodavši da Evropa više nije privlačna i da nema socijalnu državu, odnosno da nedostaje princip solidarnosti, koji se nalazi u ugovorima EU.

Grčki predsednik rekao je da su za evropsku integraciju i globalnu ulogu ključna dva „stuba": zajednička spoljna i sigurnosna politika, i ekonomska politika.

Fokusirali smo se na ekonomiju pa nas u ključnim trenucima nije bilo za ljude i čovečanstvo", rekao je Pavlopulos, i dodao da Evropa u kritičnim trenucima nije imala spoljnu i sigurnosnu politiku, navevši primer Bliskog istoka.

Druge sile su zainteresovane za Bliski istok zbog geostrateških razloga, a EU, koja bi bila prisutna zbog humanitarnih razloga, nije imala svoju politiku, istaknuo je Pavlopoulos, prema kojemu je „puno toga moglo biti izbegnuto" da je EU imala aktivnu politiku na tom području.

„Evropa mora biti globalna sila", istaknuo je grčki predsednik, dodavši da nema druge sile koja može delovati na principu demokratije i zaštite ljudskih prava.

Pavlopulos je izjavio da snažna Evropska unija ne postoji bez snažne evrozone i založio se za osnivanje Europskog monetarnog fonda, istakavši da Međunarodni monetarni fond (MMF) pri sprovođenju svojih mera traži devaluaciju valute, što je nemoguće kod evrozone.

Predlog stvaranja Evropskog monetarnog fonda iz postojećeg Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), koji bi bio pod kontrolom Evropskog parlamenta, iznela je i Evropska komisija, s čime se saglasila šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.